Μπορεί ένα κράτος να λειτουργεί σαν τοκογλύφος και να εκμεταλλεύεται τους πολίτες που έχουν πέσει στην ανάγκη του, επειδή τους χτύπησε αρρώστια; Ναι, αν μιλάμε για το ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος.
Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα μας, το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει ρύθμιση οφειλών για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας με… αλμυρό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, η «δημοκρατία» ανέφερε ότι η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών «προβλέπει ρύθμιση οφειλών για τα χρέη που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 με περισσότερες από 24 δόσεις, τις οποίες προβλέπει ήδη το πλαίσιο.
Η πρόταση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει μια άτοκη ρύθμιση 12 δόσεων ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και σε περισσότερες δόσεις, με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών να προβλέπει έως 120.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσους επιλέξουν να ενταχθούν σε ρύθμιση με πάνω από 24 δόσεις θα αυξηθεί και το επιτόκιο (για 24 δόσεις, το επιτόκιο είναι 2,5%)».
Για ποιον λόγο το κράτος, που ήδη έχει υπερφορολογήσει τους Ελληνες, συμπεριφέρεται σαν πτωματοβόρο όρνεο και ζητεί τόκο για τις οφειλές της περιόδου του κορονοϊού; Γιατί δεν κάνει άτοκες τις δόσεις;
Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα προκύπτουν ενίοτε και θετικές ειδήσεις, όπως αυτή για το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς, που δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες των οποίων έληξαν οι αναστολές πληρωμών, που είχαν δοθεί στο πλαίσιο των μέτρων λόγω Covid-19, να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή των δανείων τους σε διάστημα 18 μηνών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, οι πληττόμενοι δανειολήπτες «μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες, και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022».
Αυτό το παράδειγμα μπορούν και πρέπει να το ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.