Ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς στρέφεται κατά Αστυνομίας και πρυτανικών Αρχών για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ και στην πλ. Αριστοτέλους, με χιλιάδες κόσμου, τον Οκτώβριο
Τεράστιες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η αναζήτηση ευθυνών για τις τραγικές καταστάσεις που βίωσε η Θεσσαλονίκη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τις αθρόες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους δεκάδες θανάτους από τον φονικό ιό. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, για την αναζήτηση ευθυνών, μετά τις καταγγελίες που έκανε στα μέσα ενημέρωσης ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, έρχεται η κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου από τον δικηγόρο Νίκο Διαλυνά.
Στη μήνυση, η οποία κατατέθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Λευκού Πύργου και ήρθε στο φως από το zougla.gr, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά που συνέβησαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, και ζητείται να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους, οι οποίοι δεν είχαν προβλέψει τις επιπτώσεις.
Το πρώτο περιστατικό αφορά το πάρτι που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για το οποίο ο κ. Διαλυνάς έχει ζητήσει να ενημερωθεί αν υπήρξε επικοινωνία του πρύτανη και της Αστυνομίας, ώστε να γίνει παρέμβαση και αυτό να διαλυθεί. Το δεύτερο είναι ο συνωστισμός που καταγράφηκε την ίδια μέρα στην πλατεία Αριστοτέλους, για την οποία ο δικηγόρος ρίχνει τα βέλη του και πάλι στην Αστυνομία, η οποία, όπως υποστηρίζει, δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διαλύσει το πλήθος.
Παράλληλα, ο κ. Διαλυνάς θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη και εκπροσώπων της Πολιτείας για την αύξηση των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη, κυρίως κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, καθώς δεν υπάκουσαν στις συστάσεις των ειδικών, με συνέπεια να προκληθεί συνωστισμός. «Ενώ οι κυβερνητικές Αρχές είχαν υποχρέωση, κατόπιν και της κραυγής αγωνίας από την πλευρά των τοπικών Αρχών, προκειμένου να μην εκδηλωθούν εορτασμοί για την εορτή του Αγίου Δημητρίου και να ληφθούν μέτρα προς αποφυγήν εξάπλωσης του Covid-19, τούτο δεν συνέβη από πλευράς των αρμόδιων υπουργών, με αποτέλεσμα να τεθεί σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο η υγεία των συμπολιτών μας και αρκετοί, μάλιστα, να βρουν άδικο θάνατο» σημείωσε ο γνωστός δικηγόρος, ενώ ζητεί να δοθούν τα πρακτικά με τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Τέλος, αναφέρεται και στα πάρτι που έγιναν σε εστιατόρια και μπαρ πριν από το δεύτερο lockdown, αλλά και στο αδιαχώρητο στις λαϊκές αγορές και στα μέσα μεταφοράς, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία οδηγία από τους αρμόδιους φορείς ώστε να προστατευτούν οι πολίτες. Η μήνυση κατατέθηκε έπειτα από δύο μήνες συλλογής στοιχείων από τον κ. Διαλυνά και τους συνεργάτες του.
«Περιμέναμε οι αρμόδιες Αρχές και οι υπεύθυνοι να αντιδράσουν άμεσα. Οταν όμως το ένα γεγονός ακολουθούσε το άλλο, όπως πάρτι στο Αριστοτέλειο, πάρτι στα Λαδάδικα, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, ο συνωστισμός στις λαϊκές αγορές κ.ά., και είδαμε ότι αυτοί που έπρεπε να αντιδράσουν δεν αντιδρούσαν, τότε αποφασίσαμε εμείς, ως πολίτες αυτής της πόλης, να αντιδράσουμε. Αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία, τα οποία μας οδηγούσαν σε συγκεκριμένους υπευθύνους» αναφέρει στο zougla.gr.
Την περασμένη εβδομάδα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες για τις καταστάσεις που έζησε η Θεσσαλονίκη, με τη σχετική δικογραφία να διαβιβάζεται στην Αθήνα, καθώς θα καλούνταν να καταθέσουν μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εναντίον των οποίων στράφηκε ο πνευμονολόγος Νίκος Καπραβέλος, καταγγέλλοντας ότι δεν προέβλεψαν τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, με δυσάρεστες συνέπειες.