Επιβεβαίωση της δημοκρατίας για τις επαφές Σουρανή – Καλίν
Απαρατήρητο πέρασε ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχθές Δευτέρα, για το παρασκήνιο των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας – Αγκυρας. Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο των δηλώσεών του, ο κ. Τσαβούσογλου δεν ανέφερε μόνο ότι «σήμερα, λοιπόν, που είναι 11 Ιανουαρίου προσκαλούμε την Ελλάδα» σε συνομιλίες, αλλά προηγουμένως αποκάλυψε ότι «η Ελλάδα είχε πει ότι θα μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες μετά τις 11 Ιανουαρίου».
Ως γνωστόν, οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων περιέχουν ενίοτε μεγάλες δόσεις προπαγάνδας και δεν πρέπει να λαμβάνονται τοις μετρητοίς. Ωστόσο είναι εξίσου γνωστό ότι η ελληνική πλευρά ουδέποτε έκανε κάποια δημόσια ανακοίνωση, συγκεκριμένα, περί της 11ης Ιανουαρίου. Μόνο στο παρασκήνιο κυκλοφορούσαν κάποιες φήμες περί επανάληψης των διερευνητικών μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.
Επομένως, αν πρόκειται περί τουρκικής προπαγάνδας, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να διαψεύσουν τον κ. Τσαβούσογλου. Αν λέει αλήθεια ο Τούρκος υπουργός, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διευκρινίσει στην κοινή γνώμη τι ακριβώς συνέβη. Εγιναν κάποιες μυστικές επαφές με την Τουρκία στο διάστημα πριν από τις 11 Δεκεμβρίου 2020 (έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εξελίχθηκε σε βατερλό για τις κυρώσεις) έως τις 11 Ιανουαρίου 2021;
Το διάστημα του ενός μηνός πληροί τις προϋποθέσεις που έθετε η Αθήνα για την επανάληψη των διερευνητικών; Δηλαδή ότι έπρεπε να απέχει η Τουρκία από τις προκλήσεις για μακρύ χρονικό διάστημα; Είναι αρκετό διάστημα ο ένας μήνας; Και μήπως δεν συνεχίζονται, σχεδόν καθημερινά, οι τουρκικές προκλήσεις;
Η αλήθεια είναι ότι τις περασμένες εβδομάδες υπήρξαν αρκετές παρασκηνιακές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας. Η πρώτη εξ αυτών ήταν λίγες ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταξύ της πρέσβειρας Ελ. Σουρανή (διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού) και του Ιμπρ. Καλίν (ανώτατος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου). Ο κ. Καλίν, με περισσή αγένεια, δεν είχε δώσει σαφή απάντηση στην Ελληνίδα ανώτερη διπλωμάτη, ενώ ακολούθησαν πρόσθετες επαφές άλλων αρμόδιων αξιωματούχων των δύο χωρών μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Οταν η «δημοκρατία» αποκάλυψε την πρώτη επικοινωνία Σουρανή – Καλίν, το πρωί της έναρξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε εκδώσει (σχεδόν αξημέρωτα) προσβλητική ανακοίνωση κατά της εφημερίδας μας. Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών ήταν πολύ πιο προσεκτικό, αποφεύγοντας να διαψεύσει την επικοινωνία και τονίζοντας ότι η Ελλάδα εμμένει στις γνωστές προϋποθέσεις για την επανάληψη των διερευνητικών.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τον τότε εκπρόσωπό της (που δεν έχει ιδέα από διπλωματία και ομιλούσε με αλαζονικό ύφος, λες και ήταν κάτι μεταξύ Μέτερνιχ, Κίσιντζερ και Γκρομίκο) το ψέμα τους κράτησε μόλις έναν μήνα.
Και η ελληνική διπλωματία εξευτελίστηκε άλλη μία φορά από ένα «κάρφωμα» του κ. Τσαβούσογλου. Οπως είχε γίνει και τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Τούρκος υπουργός είχε αποκαλύψει τις πρώτες επαφές Σουρανή – Καλίν στο Βερολίνο.