Προαναγγελία Δένδια στη Βουλή, καθώς συζητείται η επέκταση της ζώνης στα 12 ν.μ. προς Δυσμάς
Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης νοτίως της Κρήτης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», η οποία το Σάββατο 2 Ιανουαρίου αποκάλυψε τα επόμενα βήματα του υπουργείου Εξωτερικών. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματός της να επεκτείνει χωρικά ύδατα», ανακοινώνοντας πως «η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης – γίνονται ήδη σχετικές μελέτες» και σημειώνοντας πως η Ελλάδα διατηρεί «το ίδιο δικαίωμα και για το Αιγαίο Πέλαγος».
Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης «προς Δυσμάς», που συζητείται στη Βουλή, εξασφαλίζει διακομματική συναίνεση, παρά τις επιμέρους επισημάνσεις της αντιπολίτευσης.
Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στάση τους, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα (κατά 13 τ.χιλ., αν συνυπολογίσει κανείς τον χώρο που δημιουργείται από το κλείσιμο κόλπων).
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει επί της αρχής, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να μιλά ωστόσο για μεμονωμένη κίνηση, εφόσον δεν συμπληρώνεται με επέκταση χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης. Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η διαφοροποίηση του Κώστα Ζουράρι, που θα δηλώσει «παρών», αποκαλώντας τη συμφωνία «μια τρύπα στο νερό».
«Ναι» θα πει πάντως και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και η Ελληνική Λύση, με τον Αντώνη Μυλωνάκη να διαφωνεί με το άρθρο 4 της συμφωνίας για τους αλιείς, λέγοντας πως «είναι εγκληματικό να επιτρέπεις στον Ιταλό να ψαρεύει ό,τι ώρα θέλει». Το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών», ενώ το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε πως η θέση του στο νομοσχέδιο είναι «απρόθυμα θετική». Εν τω μεταξύ, αύριο ψηφίζονται -με ευρεία πλειοψηφία- από την Ολομέλεια οι συμβάσεις για την αγορά των 18 Ραφάλ, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο να μιλά για επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε πως το κόμμα του είναι θετικό επί της αρχής στην αγορά των Ραφάλ, χαρακτήρισε ωστόσο τις συμβάσεις «εξαιρετικά προβληματικές».
Σημειωτέον ότι η συζήτηση των απόρρητων τεχνικών στοιχείων των συμβάσεων συνεχίζεται σήμερα στο Πεντάγωνο, ύστερα μάλιστα από εσωκομματικό επεισόδιο ανάμεσα στους «γαλάζιους» Κώστα Γκιουλέκα και Θανάση Δαβάκη, με τον τελευταίο να εκφράζει αντιρρήσεις για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθούνται.