Ο πολυεθνικός φαρμακευτικές κολοσσός Pfizer (ΗΠΑ), που παρασκευάζει το γενετικό εμβόλιο για τη θωράκιση από τον Covid-19, το 2018 κατείχε την πρώτη θέση από άποψη τζίρου με κέρδη 53,7 δισ. δολάρια. Το 2019 κατέγραψε μια μικρή μείωση των κερδών της, καταγράφοντας κέρδη 49,7 δισ. δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση η φαρμακοβιομηχανία έχει κάθε λόγο να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον σε ό,τι αφορά την εκ νέου κατάκτηση της κορυφής.
Η ρήση του συγγραφέα του «Bad Pharma» περί αθέμιτων πρακτικών βρίσκει την ιδανική έκφρασή της στην περίπτωση της συγκεκριμένης πολυεθνικής.
Επιθετικές εξαγορές και συγχωνεύσεις, δωροδοκίες γιατρών και κυβερνητικών αξιωματούχων, παραπλανητικές παρουσιάσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων, αθέμιτη προώθηση φαρμάκων, παρασκευή ελαττωματικών φαρμακευτικών προϊόντων με κόστος ανθρώπινες ζωές, υπερτιμολογήσεις και δημιουργία καρτέλ, παραβίαση Διεθνούς Δικαίου για πειράματα σε παιδιά στη Νιγηρία, υψηλές τιμολογήσεις στις χώρες του Τρίτου Κόσμου και ούτω καθεξής.
Στη συμφωνία για τις σχετιζόμενες με το Εμπόριο Πτυχές των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας που επικυρώθηκε το 1994 η Pfizer διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο, ασκώντας παρασκηνιακές πιέσεις, με αποτέλεσμα να επιβληθούν ρυθμίσεις για τις πατέντες σε όλα τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου. Tουτέστιν επιβλήθηκαν 20ετείς εμπορικές πατέντες για τα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας των γενοσήμων στην αγορά.
Το 2000 γίνεται γνωστό πως η Pfizer δοκίμασε ένα νέο επικίνδυνο αντιβιοτικό (trovan) σε παιδιά στη Νιγηρία δίχως τη συγκατάθεση των γονέων τους. Το πείραμα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια επιδημίας μηνιγγίτιδας το 1996 στη χώρα. Το 2001 η φαρμακοβιομηχανία μηνύει τις νιγηριανές οικογένειες που την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε τα παιδιά τους ως ανθρώπινα ινδικά χοιρίδια.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις από τα WikiLeaks, η Pfizer είχε προσλάβει ανακριτές για να συκοφαντήσουν τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Νιγηρίας που διερευνούσε την υπόθεση. Το 2009 η εταιρία συμφώνησε να πληρώσει 75.000.00 δολάρια για τη διευθέτηση των αγωγών. Η υπόθεση στις ΗΠΑ ρυθμίστηκε το 2011 με ποσό το οποίο δεν έγινε γνωστό.
Το 2009 επίσης η Pfizer καλείται να πληρώσει πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,3 δισ. δολαρίων για την παράνομη διακίνηση τεσσάρων φαρμάκων που δεν είχαν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές Αρχές: του παυσίπονου Bextra, του αντιψυχωτικού φαρμάκου Geodon και των αντιβιοτικών Zyvox και Lyrica. Η Pfizer προκάλεσε τον θάνατο 100 και πλέον ατόμων εξαιτίας της διακίνησης ελαττωματικών καρδιακών βαλβίδων. Οπως αποδείχτηκε, η εταιρία είχε παραπλανήσει τις ρυθμιστικές Αρχές σε σχέση με τους κινδύνους. Το 1994 συμφώνησε να πληρώσει σε αποζημιώσεις 10.750.000 δολάρια. Το 2004 η Pfizer πλήρωσε 60.000.000 δολάρια για μια ομαδική αγωγή που ασκήθηκε από χρήστες του φαρμάκου Rezulin για τον διαβήτη. Η απόσυρση του σκευάσματος έγινε μετά τον θάνατο αρκετών ασθενών από οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
Το 2000, εν μέσω έντονης κριτικής για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων για το AIDS στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, η πολυεθνική προσφέρθηκε να δωρίσει το φάρμακο Diflucan αξίας 50.000.000 δολαρίων στην κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής. Το 2003 ωστόσο απέσυρε τη χορήγηση άδειας χρήσης για το Aids Rescriptor, για τη διανομή δηλαδή χαμηλού κόστους φαρμάκου στις φτωχές χώρες. Το 2015 κλήθηκε να πληρώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόστιμο 90.000.000 λιρών για την υπερτιμολόγηση φαρμάκου για την επιληψία που κόστισε στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας (NHS) 50.000.000 λίρες.
H Pfizer παραδέχτηκε πως μεταξύ του 1997 και του 2006 κατέβαλε περισσότερα από 2.000.000 δολάρια σε δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και γιατρών σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Καζακστάν και Ρωσία. Παραδέχτηκε δε πως κέρδισε περισσότερα από 7.000.000 δολάρια ως αποτέλεσμα των δωροδοκιών.