Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και… απροσδιόριστες ανακοινώσεις
Εμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ερώτηση της «δημοκρατίας», κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Οταν ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε γιατί χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένα «υποσύστημα», όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το έτερο σύστημα καταγραφής ασθενών με Covid-19, και εάν δεν μπορούσαν οι κινητές μονάδες να συνδεθούν απευθείας στο κεντρικό σύστημα, προτίμησε να «παραπέμψει» σε αναλύσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα και σε… απροσδιόριστες σχετικές ανακοινώσεις.
Αρνούμενος, επί της ουσίας, να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στο ερώτημα, προτίμησε να μιλήσει για «σαφείς απαντήσεις» που έχουν δοθεί από τους «ίδιους τους ειδικούς που συμμετέχουν στην επιτροπή», λες και ήταν απόφασή τους η δημιουργία του παράλληλου συστήματος. Ενα σύστημα (ή υποσύστημα, κατά τον κ. Πέτσα) την ύπαρξη του οποίου αναγκάστηκε να παραδεχτεί μόνο μετά την αποκάλυψη των σχετικών συμβάσεων από την εφημερίδα μας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κ. Βατόπουλο και τον κ. Σύψα, χωρίς να απαντήσει για όσα βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητα από ειδικούς που αμφισβητούν την επάρκεια των στοιχείων τα οποία τους δίνονται.
Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, όλες οι διαφορετικές ροές καταλήγουν στο ίδιο ενιαίο Εθνικό Μητρώο, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις για την ουσία του ζητήματος, πότε συμβαίνει αυτό, που ίσως είχε αποτέλεσμα τη διαμόρφωση λανθασμένης εικόνας από τους ειδικούς. Κάτι που ίσως απεδείχθη ιδιαίτερα σημαντικό σε λήψη λανθασμένων αποφάσεων, όπως αυτή για το lockdown στη Θεσσαλονίκη, η οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε ληφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Πέτσας, αντί να απαντήσει στο δεύτερο μέρος της ερώτησης, γιατί δηλαδή αυτό το «υποσύστημα» κόστισε τέσσερις φορές περισσότερο από το σύστημα, επέλεξε να κάνει «παραινέσεις» προς τους δημοσιογράφους, ολοκληρώνοντας την απαντησή του με τη φράση: «Και καλό θα ήταν να σταματήσουμε να δημιουργούμε σύγχυση γύρω από την αξιοπιστία αυτών των στοιχείων». Από ό,τι φαίνεται, στο γραφείο του κ. Πέτσα υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να κρατούν λιβανιστήρια και να ψάλλουν ύμνους προς την κυβέρνηση, αντί να αναδεικνύουν τα στραβά και τα λάθη.