Παρουσία του πρωθυπουργού εγκαινιάστηκε ο νέος ανελκυστήρας για απρόσκοπτη πρόσβαση στο κεντρικό μνημείο της Αθήνας
Στα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο οποίος εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο κεντρικό μνημείο της Αθήνας, παρευρέθη χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πρωθυπουργός προέβη σε μια συμβολική αλλά συνάμα ουσιαστική πράξη, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα, που στερούσε από συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα την πρόσβαση στο σπουδαιότερο, ίσως, μνημείο του δυτικού πολιτισμού. Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί από την περίπτωση ενός μαθητή με κινητικά προβλήματα, ο οποίος δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη, την άνοιξη του 2019.
Τότε ο πατέρας του τον πήρε στους ώμους και τον μετέφερε έως τα Προπύλαια, για να δει τα μνημεία. Με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια του αναβατήρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Οπως τόνισε, στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. «Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλάει με έργα, γι’ αυτό χαίρεται ιδιαίτερα που έθεσε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό και εμβληματικό έργο.
Ίδρυμα Ωνάση
Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, δίχως την οποία δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει πράξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται περί ενός τυπικού ανελκυστήρα, καθώς αποτελεί ένα δύσκολο τεχνικό έργο, το οποίο χαρακτηρίζεται «μοναδικό παγκοσμίως». «Κύριε πρωθυπουργέ, είναι γνωστή η ευαισθησία σας για τα άτομα με αναπηρία.
Ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης, οι διαδρομές και, γενικότερα, η απόλυτη προσβασιμότητά της είναι ένα μέρος από το Εθνικό Σχέδιο» δήλωσε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε: «Στην Ακρόπολη προβάλλονται οι αξίες στις οποίες πιστεύει το Ιδρυμα Ωνάση: ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο εκδημοκρατισμός της γνώσης, η ελεύθερη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό».