Αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το τεράστιο ενδιαφέρον. Μέχρι χθες είχαν υποβάλει αίτηση 419.000 επιχειρήσεις
Παράταση, ακόμα και φόρμουλα για την «ενοποίηση» της 4ης και της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εξαιτίας του τεράστιου ενδιαφέροντος για την κρατική ενίσχυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβάλει αίτηση πάνω από 419.000 επιχειρήσεις, αφού για πρώτη φορά την επιστρεπτέα προκαταβολή μπορούν να πάρουν ατομικές επιχειρήσεις (με ή χωρίς εργαζομένους και ταμειακή), ελεύθεροι επαγγελματίες και νέες επιχειρήσεις.
Η υποβολή αιτήσεων τυπικά έληξε χθες το βράδυ και ήδη το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει τους όρους της 5ης επιστρεπτέας σήμερα, ώστε να συνεχιστούν οι αιτήσεις.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν και στον πέμπτο κύκλο θα δίνονται αυτόματα 1.000 και 2.000 ευρώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή θα επικρατήσει το κριτήριο του τζίρου. Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί υπ’ όψιν ο τζίρος της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ το 50% του ποσού δεν θα επιστρέφεται.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, «έχουν υπάρξει συνολικά 12.361 αιτήσεις νέων επιχειρήσεων. Καμία από τις νέες επιχειρήσεις δεν θα αποκλειστεί από το μέτρο. Το μόνο αντικειμενικό κριτήριο είναι ο τζίρος».
Αυτό σημαίνει ότι από το 1,2 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί για τον τέταρτο γύρο, το ποσό που έχει εκταμιευτεί ξεπερνά το 1,5 δισ. και αναμένεται να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο τέταρτος κύκλος θα υπερκαλύψει δηλαδή και το ποσό της 5ης επιστρεπτέας των 700.000.000 ευρώ.
Γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να «προικοδοτήσει» τον πέμπτο κύκλο με έξτρα κονδύλια από τον Προϋπολογισμό του 2021. Στόχος είναι να πέσουν χρήματα στην αγορά, ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώσουν φόρους, υποχρεώσεις, ενοίκια -έστω και κουρεμένα κατά 40%-, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων.
Μόλις χθες η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως σε τρεις αλλαγές που εισηγήθηκε η κυβέρνηση για τις προηγούμενες επιστρεπτέες προκαταβολές. Δηλώθηκαν τροποποιήσεις σε όρους και προϋποθέσεις, αφού ο τέταρτος κύκλος διαφέρει από τους τρεις προηγούμενους.