Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση είχε καταφέρει να τρέχει γρηγορότερα από την εξάπλωση του κορονοϊού. Πήρε γρήγορα τα μέτρα, φρόντισε για την εφαρμογή τους, στηρίχθηκε σε αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα, αξιοποίησε σωστά τον κρατικό μηχανισμό, σχεδίασε προσεκτικά το πρόγραμμα ιχνηλάτησης και κατάφερε να περιορίσει γρήγορα το κακό. Γι’ αυτό εισέπραξε την επιδοκιμασία της κοινωνίας, αφοπλίζοντας κάθε κριτική της αντιπολίτευσης.
Από το καλοκαίρι, όμως, έκανε όλα τα λάθη μαζεμένα. Έτσι, όταν ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται, υπήρξε εγκληματικός εφησυχασμός και ανεπίτρεπτη αδράνεια. Η κυβέρνηση έτρεχε πλέον πίσω από την πανδημία, προσπαθώντας να καλύψει τα ασυμμάζευτα, σε κατάσταση πανικού, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει πού βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος και με ποιον τρόπο να τον αντιμετωπίσει.
Καιρό τώρα οι πάντες έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Η πανδημία φουντώνει παρότι επεβλήθη οριζόντια καραντίνα σε όλη τη χώρα. Τρεις εβδομάδες μετά, τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, οι νεκροί είναι σταθερά γύρω στους 100 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι αντί να μειώνονται αυξάνονται. Πώς εξηγείται αυτή η εκτός ελέγχου κατάσταση έπειτα από 20 ημέρες περιοριστικών μέτρων;
Ποιος… έφταιξε αυτή τη φορά για την κυβερνητική αποτυχία; Οι νέοι, τα πάρτι, η νυχτερινή διασκέδαση, οι πλατείες ή μήπως τα… περίπτερα; Οι αστείες δικαιολογίες τελείωσαν και επιστρατεύονται άλλες, εξίσου κωμικές. Φταίει τώρα η μετάλλαξη του ιού! Θα ανακαλύψουν χίλιους δύο λόγους για να καλύψουν τις ευθύνες τους και να συσκοτίσουν την κατάσταση.
Η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας μας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τι πήγε λάθος στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Διέπραξαν ένα μεγάλο, αλλά κομβικό λάθος, με ολέθριες συνέπειες. Είχαν λάθος στοιχεία! Η εγκληματική επιλογή να εμπλέξουν κι άλλες υπηρεσίες στη συλλογή των επιδημιολογικών δεδομένων προκάλεσε χάος, καθυστερήσεις και μπέρδεμα. Η Επιτροπή Τσιόδρα ενημερωνόταν με καθυστέρηση ημερών για τα πραγματικά δεδομένα και έτρεχε πίσω από την εξάπλωση του ιού να προλάβει ό,τι ήταν δυνατόν. Κάθε σχεδιασμός τινάχτηκε στον αέρα. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο… περίπου και γι’ αυτό φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο.
Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Απαιτούνται πειστικές απαντήσεις και κυρίως άμεσες διορθώσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά αν γνώριζε το πρόβλημα και τι έπραξε. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Κάθε μέρα που περνά χάνουμε δεκάδες συνανθρώπους μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για επικοινωνιακές ντρίμπλες και ημίμετρα.
Η παρούσα κυβέρνηση έχει δείξει (δυστυχώς) ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη της και ψάχνει τρόπους να τα κρύψει. Συνήθως καταγγέλλει όσα δεν τη βολεύουν ως fake news. Πιθανόν να πράξει το ίδιο και τώρα. Ας είναι! Ας πει ό,τι θέλει για την αποκάλυψη της εφημερίδας μας, αρκεί στο τέλος να πράξει αυτό που πρέπει… Το μόνο που έχει σημασία είναι να σωθούν ζωές.