Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίων
Μετωπική σύγκρουση, και μάλιστα… αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο Βρούτση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αν και η συζήτηση επεκτάθηκε και στην κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και νέα λίστα Πέτσα, ανακοινώνοντας μια «μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας» για τον εμβολιασμό, καλώντας, μάλιστα, την αντιπολίτευση να τη στηρίξει. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από το βήμα -προφανώς σε μια προσπάθεια να προλάβει αντιδράσεις- ότι ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε μια νέα εκστρατεία επικοινωνίας, που θα πείσει τους πολίτες για την ανάγκη εμβολιασμού.
«Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πτέρυγες της εθνικής αντιπροσωπίας θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και δεν θα ακούσουμε πάλι όλα αυτά τα οποία ακούσαμε ότι η επικοινωνία στη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας είναι χρυσόσκονη για να εξαγοράσει η κυβέρνηση τη στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης» σχολίασε μάλιστα. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «ανέξοδη πλειοδοσία», ενώ άφησε σαφείς αιχμές και για τη στάση της αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, καθώς υποστήριξε πως «δεν έχει πει μία κουβέντα για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων». Αναφορικά δε με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, περί επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πού βλέπετε την επικοινωνία. Δουλεύουμε ώρες επί ωρών, ο μισός μου χρόνος είναι σε συσκέψεις». Είχε προηγηθεί η σφοδρότατη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται «σε vertigo, σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».
Ο ίδιος μίλησε για επικοινωνιακές φανφάρες, ανεπαρκή μέτρα και παρεμβάσεις «για το θεαθήναι», επικαλούμενος την ανακοίνωση της μονιμοποίησης των επικουρικών σε ΜΕΘ, κάτι το οποίο, όπως κατήγγειλε, έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά και δημιουργεί ανισότητες και ιατρούς δύο ταχυτήτων, καθώς δεν υπάρχει δέσμευση για τους υπόλοιπους επικουρικούς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε μάλιστα ιδεοληψία και αναλγησία στην κυβέρνηση αναφορικά με τις μειωμένες δαπάνες για την υγεία, επικαλούμενος τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και την έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία, όπως υποστήριξε, η Ελλάδα είναι «προτελευταία και καταϊδρωμένη» στις δαπάνες υγείας.