Μήνυμα προς Τουρκία και «συμμάχους» ότι «η Ελλάδα σέβεται πλήρως τις αρχές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, και ειδικά τη δέσμευση του άρθρου 1, περί επιλύσεως οιασδήποτε διεθνούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και χωρίς χρήση βίας ή άλλον τρόπο, ασυμβίβαστο προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών» έστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι από τον Αύγουστο «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή πρόκληση που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο, όχι από τρίτη χώρα, αλλά από κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία».
Παράλληλα, τόνισε προς τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας και Αμύνης της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσης, «πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφόσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν».
Ο υπουργός Αμυνας υπενθύμισε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου επετεύχθη η επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων υπό την εποπτεία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής πιθανής εμπλοκής, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς. «Ωστόσο», είπε ο υπουργός, «η γειτονική χώρα προέβη σε νέα πρόκληση, κατά παράβαση των συμφωνημένων περί του μηχανισμού εκτόνωσης κρίσεων, αποστέλλοντας το ερευνητικό σκάφος ακόμα εγγύτερα προς τα νησιά μας».
Και πρόσθεσε: «Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τη διάσταση μεταξύ των δηλώσεων και των ενεργειών εκ μέρους της γείτονος, πλήττοντας την αξιοπιστία της στη Συμμαχία, ενώ μαρτυρά και τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή».