Αναδίπλωση χωρίς ίχνος αυτοκριτικής
Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύει τις συναθροίσεις, με αφορμή τους λεονταρισμούς μερίδας της άκρας Αριστεράς για την παραβίαση του lockdown, στράφηκε εναντίον της, καθώς είχε αποτέλεσμα όχι μόνον τη συσπείρωση των «τριών» αριστερών κομμάτων, αλλά και πλήθος φωνών εκτός αυτών, που ανέδειξαν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του μέτρου.
Όπως και χθες σημείωνε η «δημοκρατία», το κύριο, το σημαντικό σε όλη αυτή την υπόθεση δεν είναι η πορεία του Πολυτεχνείου, η οποία η απλή λογική λέει ότι δεν πρέπει να γίνει, καθώς δεν μπορεί να ισχύει ένας νόμος για ένα κομμάτι της κοινωνίας και ένας άλλος νόμος για ένα άλλο κομμάτι, αλλά η ίδια η ρύθμιση της απαγόρευσης των συναθροίσεων.
Πρόκειται για μια απόπειρα της κυβέρνησης να εισαγάγει στην ελληνική πολιτική ζωή απαγορεύσεις που θυμίζουν έντονα δικτατορικά καθεστώτα οιασδήποτε υφής και ως εκ τούτου προκάλεσε την οργίλη αντίδραση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.
Το γεγονός ότι η απαγόρευση συναθροίσεων έρχεται να «καθίσει» πάνω σε ένα υπόστρωμα συνεχούς μεταφοράς εξουσιών από τον «κυρίαρχο ελληνικό λαό», τους Ελληνες πολίτες δηλαδή, που αποφασίζουν μέσω εκλογών, σε υπερεθνικούς και τεχνοκρατικούς οργανισμούς (βλ. Βρυξέλλες και διάφορα διεθνή όργανα), σαφώς δημιουργεί περαιτέρω υποψίες σχετικά με την κανονικοποίηση τέτοιου είδους μέτρων. Επιπρόσθετα, δε, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι επίκληση της οιασδήποτε κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής ή εθνικής, για την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη πολιτική είναι. Το θέμα δεν είναι η πορεία του Πολυτεχνείου. Στο Μαξίμου το γνωρίζουν, αφού μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους το λέει. Γι’ αυτό και η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση στροφή σε ένα πλαίσιο «ηρεμίας», αντί αυτού της αντιπαράθεσης με τους κομματικούς σχηματισμούς της Αριστεράς, δεν πείθει. Διότι είναι φανερό, από όσα λέγονται και όσα διαχέονται από τους γνωστούς διαδρόμους ξεπλύματος του κυβερνητικού αφηγήματος, ότι «δεν το πιστεύουν».
Προσπαθούν να πείσουν ότι μοναδικός σκοπός τους είναι η «διαφύλαξη της δημόσιας υγείας» από τους λίγους, τους ελάχιστους, που θα κατέβαιναν στην πορεία του Πολυτεχνείου, η οποία όμως φέτος χάρη στις αποφάσεις της κυβέρνησης έχει διαφημιστεί όσο ποτέ άλλοτε ως «αντιπολιτευτικό» event. Αυτό όμως δεν ισχύει, και είναι προφανές.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την «απαγόρευση συναθροίσεων», να εισαγάγει δηλαδή τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως πιθανή στη «νέα κανονικότητα», την οποία ευαγγελίζεται, ακόμα και εάν χρειαστεί να την παραβιάσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Αυτό αποδεικνύουν τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη και τίποτε άλλο.
Αυτός ήταν ο σκοπός της και όταν ξεκίνησε το μονοπάτι στο οποίο τώρα βαδίζει. Κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από το «άδειασμα» των κυβερνητικών επιλογών από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων ήταν εισήγηση της επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, είπε: «Η επιτροπή λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει συγχρωτισμός. Τα υπόλοιπα είναι αποφάσεις της Πολιτείας».
Γελοιότητες από τον Πέτσα για τα τρομολαγνικά μέτρα
Με γελοιότητες προσπάθησε να πείσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για την απαράδεκτη και αντισυνταγματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όσον αφορά την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη τη χώρα. «Σε μια πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορονοϊός. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πόλωσης. Υπάρχει σχέδιο κοινής λογικής, και η κοινή λογική σε σημερινές συνθήκες είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις όπως μια πορεία, η οποία θα μπορέσει να δημιουργήσει πρόβλημα διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Και αυτό επισημαίνουμε, την ανευθυνότητα όσων κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Και έχουν τόσο μεγάλη ιδεολογική αγκύλωση, που δεν μπορούν να δουν το αυτονόητο, το οποίο επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων» σημείωσε. Δεν δίστασε, μάλιστα, να τα βάλει ακόμα και με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία πήρε -όχι αρεστή στην κυβέρνηση- θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα.