Αλαλούμ με το κλείσιμο δημοτικών – νηπιαγωγείων
Ένα επιπόλαιο παιχνίδι σε βάρος χιλιάδων οικογενειών είναι σε εξέλιξη, με ενορχηστρωτή την ίδια την κυβέρνηση, που φαίνεται ότι έχει χάσει την… μπάλα και δεν ξέρει τι να κάνει με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης! Από χθες το μεσημέρι διέρρευσε η πληροφορία ότι στην ενημέρωση για τον κορονοϊό στις 6 το απόγευμα θα ήταν παρούσα και η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία θα ανακοίνωνε το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη ή και ενδεχομένως σε όλη την επικράτεια.
Αιφνιδιασμένοι οι γονείς «καρφώθηκαν» στις τηλεοράσεις περιμένοντας να μάθουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους από τη Δευτέρα και πώς θα βρουν λύση μέσα στο Σαββατοκύριακο όσοι από αυτούς είναι εργαζόμενοι. Τελικά, η ενημέρωση άρχισε χωρίς την υπουργό Παιδείας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, δεν είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη που είχε για το θέμα με την επιτροπή των επιστημόνων και η απόφαση θα ανακοινωθεί σήμερα!
Το αλαλούμ προκάλεσαν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, αφού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφηναν από την Πέμπτη να εννοηθεί ότι πάμε για λουκέτο σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ενώ, από την άλλη, η υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Σοφία Ζαχαράκη διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει σχετική εισήγηση από τους ειδικούς!
Βέβαια, είναι κοινό μυστικό ότι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας πάνε για λουκέτο και μάλιστα από χθες οι κυβερνητικές διαρροές είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο για το πώς θα γίνονται τα μαθήματα από την ερχόμενη εβδομάδα. Εξάλλου, σε πολλά σχολεία οι δάσκαλοι ζήτησαν από τα παιδιά να πάρουν όλα τα βιβλία στο σπίτι τους, προφανώς γνωρίζοντας ότι δεν θα επιστρέψουν στις τάξεις, ενώ δεν ήταν τυχαία και η μαζική αποστολή laptops στα σχολεία…
Το λουκέτο και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, παρά τις αμέτρητες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις όλων των κυβερνητικών στελεχών το προηγούμενο διάστημα, είναι μια κίνηση που φανερώνει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση μπροστά στον καλπασμό του κορονοϊού. Γεγονός είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση το κλείσιμο και άλλων σχολείων, καθώς θα έπεφτε επιπλέον τεράστιο βάρος στην προβληματική τηλεδιδασκαλία.
Στην ξαφνική απόφαση οδήγησε η εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας που υποστηρίζουν ότι ο ιός μεταδίδεται όχι μέσω των μαθητών αλλά μέσω των γονέων που συνωστίζονται το πρωί και το μεσημέρι έξω από τα σχολεία! Με λίγα λόγια, το αφήγημα είναι ότι δεν πείραζε που άνοιξαν τα σχολεία με το στρίμωγμα 25 μαθητών ανά τάξη, αλλά ο συναγερμός σήμανε για τα… πηγαδάκια γονέων, παππούδων και γιαγιάδων έξω από τα σχολεία! Έτσι, για να μειωθούν ποσοτικά οι μετακινήσεις προτιμήθηκε το λουκέτο και όχι το λογικό που θα ήταν η κλιμακωτή ώρα προσέλευσης και αποχώρησης!
Φυσικά, πρόκειται για μια ομολογία αποτυχίας στην Παιδεία, που άρχισε με τις μάσκες-αλεξίπτωτα, συνεχίστηκε με λουκέτο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στιγματίστηκε από την προβληματική τηλεδιδασκαλία και ολοκληρώθηκε με το ολοκληρωτικό σφράγισμα όλων των βαθμίδων. Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε κατόπιν ψηφοφορίας-θρίλερ το κλείσιμο των σχολείων. Σήμερα θα γνωρίζουμε…
Και ενώ στο υπουργείο Παιδείας ασχολούνται πλέον με την τηλεκπαίδευση του δημοτικού, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού και πώς θα τις εξασφαλίσουν οι γονείς μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στο σκοτάδι είναι, επίσης, και οι οικογένειες που έχουν παιδάκια στους παιδικούς σταθμούς, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα κλείσουν και αυτοί.
Αν συμβεί και αυτό, οι γονείς θα περάσουν ένα Σαββατοκύριακο απόγνωσης!
Παίζουν και με τα νεύρα των εργαζομένων που έχουν παιδιά
Με τα νεύρα εκατομμυρίων Ελλήνων, που έχουν παιδιά τα οποία φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παίζει η κυβέρνηση, καθώς αδυνατεί να ανακοινώσει εγκαίρως την απόφαση για το κλείσιμο ή μη των δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών. Συνεπεία αυτού, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και πολύ περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται «στον αέρα», αφού δεν γνωρίζουν εάν τα παιδιά τους θα είναι κανονικά στα σχολεία τη Δευτέρα ή όχι, επομένως ούτε μπορούν να γνωρίζουν αν οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στην εργασία τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των σχολείων χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα μόνο στην περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η τηλεργασία.
Η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών, που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Για εργαζομένους που έχουν εξαντλήσει την ετήσια κανονική άδεια γίνεται αποδεκτό ότι κατά την τέταρτη ημέρα του σχήματος μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως, π.χ., άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο εργαζόμενος, εφόσον δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία, θα αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ’ οίκον κατά μία ώρα ημερησίως σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι οι γονείς μαθητών έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού ή να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών τους, ενώ μετά το άνοιγμα των σχολείων ο υπάλληλος υποχρεώνεται να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του, χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης.