Με το διάγγελμά του προσπάθησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τον κορονοϊό, απαξιώνοντας τους δύσπιστους πολίτες
Μεγάλη απειλή, που πολιορκεί τη χώρα και τον πλανήτη, χαρακτήρισε (με μεγάλη δόση τρομολαγνείας) τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σαββατιάτικο διάγγελμά του. Αφού πρώτα έδωσε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Σάμο και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μήνυμα ήταν αυτό που εξαρχής δεν ήθελε να χρειαστεί να κάνει.
Όμως, όπως τόνισε, δεν επιτρέπεται να κλείσει τα μάτια του εμπρός στη σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, να θέσει εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σύντομα η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έφτασε η ώρα των πολιτικών αποφάσεων, που ως σκοπό έχουν να προλάβουν τα χειρότερα.
Όπως την άνοιξη πετύχαμε να αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με όσο το δυνατόν ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μια αναγκαία προσαρμογή της άμυνάς μας, καθώς η επίθεση του ιού εκδηλώνεται κατά κύματα. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα δεν αποτελούν «συνολικό πάγωμα» της καθημερινότητας και υπενθύμισε ότι, αν η ζωή παραμένει προτεραιότητα, η οικονομία δεν παύει να είναι αυτή που πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή για να την υπηρετεί.
Αναγνώρισε πάντως ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι δύσκολα, κυρίως για όσους εργάζονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στον πολιτισμό, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όσους πλήττονται και κανείς δεν θα μείνει μόνος του.
Τοποθετήθηκε μάλιστα και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους επιστήμονες, τονίζοντας ότι αυτοί πρέπει να μείνουν έξω από κάθε αντιπαράθεση. Διότι, εάν αμφισβητηθεί η επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι. Σε εκείνο το σημείο μίλησε απαξιωτικά και ισοπεδωτικά για «ψεκασμένους» σε μια απαράδεκτη αναφορά προς τους πολίτες που είναι δύσπιστοι. Ο πρωθυπουργός καλά θα κάνει, αντί να τους υβρίζει, να προσπαθήσει να τους πείσει… Αυτό σημαίνει δημοκρατία και κράτος δικαίου.