Μετά το περιβάλλον, ξεπουλά την Ιστορία, δίνοντας άδεια σε διαλυτήριο πλοίων για άλλα 15 χρόνια!
Μ ε μια πρωτοφανή ύβριν που προκαλεί αιδώ σ’ ολόκληρο τον Ελληνισμό επέλεξε η Πολιτεία να εκκινήσει τους «εορτασμούς» για τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η μάχη, που οδήγησε στην πανηγυρική επικράτηση μιας χούφτας ελληνικών πλοίων απέναντι στις επελαύνουσες βαρβαρικές ορδές των Περσών και τιμάται ακόμα και στις μέρες μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολιτισμένου κόσμου, συγκεντρώνει την προκλητική αδιαφορία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είχε το θράσος να παραχωρήσει άδεια διαλυτηρίου πλοίων για άλλα 15 χρόνια εντός του ιερού χώρου της Κυνόσουρας!
Η προκλητική αυτή κίνηση, την οποία υπέθαλψε και το υπουργείο Πολιτισμού με την ένοχη σιωπή του, προδίδει τα πραγματικά κίνητρα εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις.
Με οδηγό τη σκοπιμότητα ή -ακόμα χειρότερα- την άγνοια που προδίδει ο σφετερισμός της Ιστορίας του τόπου, το σημείο όπου οι Αθηναίοι πολέμησαν τον επίδοξο κατακτητή και θυσιάστηκαν καταγράφοντας ένα από τα σημαντικότερα ανδραγαθήματα της παγκόσμιας Ιστορίας έχει μετατραπεί σε μια μάζα από παλιοσίδερα! Κι αυτό ενώ έχει χαρακτηριστεί τόπος «Απολύτου Προστασίας Ζώνης Α», όπως και η Ακρόπολη των Αθηνών!
Το συγκεκριμένο διαλυτήριο πλοίων λειτούργησε με πρώτη αδειοδότηση το 1971, δίπλα και γύρω από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες άδειες λειτουργίας, με τελευταία εκείνη του 1998 που είχε αόριστη διάρκεια. Το 2007 ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) παραχώρησε χώρο στο διαλυτήριο και το 2018 η Cosco ανανέωσε τη σύμβασή του ως το 2052. Το 2016 η Κυνόσουρα εξαιρέθηκε από την παραχώρηση στην Cosco και πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο, με την περιοχή να συμπεριλαμβάνεται στα 2.330 ακίνητα του Δημοσίου που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο.
Τον Μάιο του 2019 η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά απέρριψε τη χρήση ναυπηγοεπισκευής στον χερσαίο και ενάλιο χώρο Κυνόσουρας και Αμπελακίων που ζητούσε η Cosco με το σχέδιο ανάπτυξης (master plan) και απαίτησε τη δρομολόγηση της απομάκρυνσης όλων των ναυπηγείων από την αρχαιολογική ζώνη, λόγω της ύψιστης σημασίας του τοπίου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Ωστόσο, ο Κωστής Χατζηδάκης αδιαφόρησε παντελώς για τις χρόνιες προσπάθειες διάσωσης του μνημειακού στεριανού και θαλασσινού τοπίου της Κυνόσουρας και ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυπηγείου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τόσο την παρακαθήμενή του στο υπουργικό συμβούλιο όσο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση η οποία θα ισχύει για τα επόμενα 15 χρόνια, στις 20 Ιουλίου αποφασίστηκε η «έγκριση περιβαλλοντικών όρων των υφισταμένων εγκαταστάσεων του ναυπηγείου της εταιρείας Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε., που λειτουργεί εντός της καθορισμένης από τον ν. 4404/2016 Χερσαίας Ζώνης Λιμένος ΟΛΠ στην περιοχή Κυνόσουρας στα Αμπελάκια Σαλαμίνας».
Μάλιστα, στην καταστροφική αυτή μεθόδευση σε βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας συνέβαλε και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, εξαπατώντας το περιφερειακό συμβούλιο.
Παρόλο που η διοίκηση είχε στα χέρια της από τις 22 Φεβρουαρίου τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να τη φέρει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για έκφραση γνώμης, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος, την ενέταξε (ως… 30ό θέμα) στην Ημερήσια Διάταξη της 13ης Συνεδρίασης του ΠΕ.ΣΥ. στις… 29 Ιουλίου, για να την αποσύρει τελικά.