Το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα συμμαχική στην Τουρκία και άμεσα εξαρτώμενη από αυτήν, επιτέθηκε στην Αρμενία και η ελληνική κυβέρνηση τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε ανακοίνωση που θυμίζει τις νατοϊκές και γερμανικές συμβουλές προς την Ελλάδα σε όλες τις περιπτώσεις τουρκικών προκλήσεων και επιθετικών ενεργειών εναντίον μας. Μεταξύ άλλων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε τα ακόλουθα: «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος με ανακοίνωσή της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θεωρούν ότι «αγνοεί το γεγονός ότι επιτιθέμενη πλευρά είναι το Αζερμπαϊτζάν και απλώς καλεί τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση». Επιπλέον, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος «καρφώνει» την κυβερνητική πρακτική με τα ακόλουθα: «Ειλικρινά περιμέναμε μια πιο σθεναρή στάση από την ελληνική κυβέρνηση. Ας θυμηθούμε την πολύ πρόσφατη γενναία στάση του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, που στάθηκε αλληλέγγυα και έτοιμη να συνδράμει στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο. Κρίμα».
Το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να «μπαλώσει» τη μεγάλη πολιτική, στρατηγική αλλά και ηθική… γκέλα με τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αρμένιο ομόλογό του – κάτι προδήλως ασήμαντο που επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν σημαντικό. Σε αυτό το ζοφερό και ανάξιο της χώρας και του πολιτισμού μας πολιτικό σκηνικό πρέπει να επισημανθεί και η σιωπή ασυρμάτου για τη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν από τα περισσότερα… καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία αποφεύγουν συστηματικά να αναδείξουν λεπτομέρειες και πτυχές των εξελίξεων που αφορούν τη συνεργασία της Τουρκίας με τους Αζέρους και τη «γραμμή» που λαμβάνουν οι εχθροί των Αρμενίων από την Αγκυρα.
Καθώς φαίνεται, ο φιλοτουρκισμός δεν αποτελεί καπρίτσιο μιας μειοψηφίας, της λεγόμενης «ελίτ», αλλά εκπλήρωση επαγγελματικής υποχρέωσης. Οι οικονομικοί δεσμοί αρκετών «προβεβλημένων» Ελλήνων με την Τουρκία είναι ισχυρότεροι και βαθύτεροι απ’ όσο νομίζεται.