Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία πανηγυρίζουν για την επανέναρξη των διερευνητικών. Και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και η Γερμανία, αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο με ανακοίνωσή του αναγνωρίζει τη συμβολή της Γερμανίας. Ο Στόλτενμπεργκ, επίσης, ενημέρωσε ότι και στις έξι συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σημειώθηκε πρόοδος. Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» κάνει λόγο και για επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όλα προχωρούν όπως τα έχουν σχεδιάσει οι εταίροι μας. Έτσι οδηγούμαστε σε διάλογο με τους Τούρκους, την ίδια στιγμή που ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν έκανε λόγο για «διαμοιρασμό». Να δώσει δηλαδή η Ελλάδα τα μισά από τα δικαιώματά της. Με ποιους θα κάνουμε διάλογο; Με αυτούς που λένε ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Το είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ: «Το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, δυστυχώς όταν η Ιταλία το 1947 άφησε το Καστελόριζο στην Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έβγαλε άχνα, δεν έφερε αντίρρηση».
Η συνάντηση των κλιμακίων για τον 61ο γύρο διερευνητικών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Ο προηγούμενος γύρος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016, ενώ στη συνέχεια η Τουρκία αποχώρησε από τη διαδικασία. Πότε ακριβώς θα γίνει αυτή η επανέναρξη; Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών».
Προφανώς θα γίνει όποτε θέλει ο Ερντογάν. Κι αυτό σημαίνει, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, ότι οι διερευνητικές θα αρχίσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μετατέθηκε για την 1η Οκτωβρίου. Ο Ερντογάν θέλει να γνωρίζει τη συμπεριφορά της Ε.Ε. προτού δώσει το πράσινο φως. Πάντως το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας μοιάζει να απομακρύνεται, καθώς και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, σε δηλώσεις του, αφού χαιρέτησε την έναρξη των διερευνητικών, είπε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα. Ολα τα χαρτιά υπέρ της Τουρκίας.
Όσον αφορά την ατζέντα των συζητήσεων, αυτή, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Εκεί που σταμάτησαν οι διερευνητικές το 2016. Βέβαια, αν βάλουμε στην εξίσωση όλες τις δηλώσεις του Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων, μάλλον στο τραπέζι θα πέσουν πολλά περισσότερα θέματα.