Χλιαρά μηνύματα στην Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση.
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν φαίνεται πως αρκείται στην αποστολή… χλιαρών προειδοποιητικών μηνυμάτων προς την Τουρκία, σε μια στιγμή κατά την οποία είναι ξεκάθαρο πια πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «ξεφύγει», απειλώντας διαρκώς Ελλάδα και Κύπρο.
Ειδικότερα, χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε ότι η Ε.Ε. περιμένει από την Τουρκία μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σπεύδοντας συγχρόνως να υπογραμμίσει πως οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την Ε.Ε. Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε επίσης την ξεκάθαρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο, ερωτηθείς σχετικά, και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε κλιμάκωση.
Επικοινωνία
Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, όπως σημείωσε και ο Στάνο, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., για τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Στάνο και συμπλήρωσε: «Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε δημόσια και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον ύπατο εκπρόσωπο για τις προσδοκίες της Ε.Ε. από την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη, στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η Ε.Ε. βλέπει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η Ε.Ε. είναι έτοιμη να πάρει -και ήδη λαμβάνει- για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την Ε.Ε.».
Τέλος, εντός των επόμενων 24ώρων αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας η Γερμανίδα καγκελάριος θα τον ενημερώσει για τις αποφάσεις των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αλλά και την πρόθεσή της να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η απάντηση Μακρόν στις απειλές: Φτάνει στην αν. Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle»
Ως άμεση, όσο όμως και ηχηρή, απάντηση στις προχθεσινές, νέες πολεμικές κραυγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με δηλώσεις του απειλούσε ευθέως τόσο την Αθήνα όσο και το Παρίσι, ήρθε χθες η είδηση πως αναμένεται να καταπλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο τάχιστα το αεροπλανοφόρο του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας «Charles de
Gaulle». Το καμάρι του γαλλικού στόλου πρόκειται να καταπλεύσει στη Μεσόγειο για μια «μη προσδιορισμένη αποστολή», μετέδιδε χθες η ιστοσελίδα lemarin.ouest-france.fr.
Για λόγους ασφαλείας δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, όπως τονίζουν αναλυτές, ο απόπλους από τoν ναύσταθμο της Τουλόν γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντιυποβρυχιακό οπλοστάσιο, καθώς και με τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν αντίμετρα στη διάθεση καμίας άλλης χώρας! Σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο λάβρος κατά της Άγκυρας εμφανίστηκε χθες και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (φωτό). Η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία είναι «απολύτως απαράδεκτη», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Παρίσι, παρουσία του ομολόγου του Χάικο Μάας. Τόνισε επίσης πως «θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων». «Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Λε Ντριάν, αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, «που παραβιάζει τον θαλάσσιο χώρο κράτους-μέλους της Ε.Ε.». Πρόσθεσε πως «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο μέσω κυρώσεων, αν κριθεί αναγκαίο».
Τέλος, χθες κι ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου, με ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τη χώρα μας», ενώ πρόσθεσε πως δεν αποδέχεται «την πειρατεία και τη ληστεία στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο». «Δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και με κόστος την αναστάτωση κάποιου» είπε ακόμη, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρώην αποικιοκράτες», χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, βάζουν «μπροστά» την Ελλάδα για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.
Η τουρκική λίρα και πάλι κοντά στο ιστορικό χαμηλό της
Συνεχίζονται τα χτυπήματα που δέχεται η ήδη βαριά πληγωμένη τουρκική οικονομία, καθώς χθες το εθνικό νόμισμα της γείτονος κυμάνθηκε ξανά κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του.
Άλλωστε, όπως σχολίαζαν αναλυτές, τα δεδομένα έδειξαν πως η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των δέκα και περισσότερων τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Η τουρκική λίρα, λοιπόν, σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%. Συνολικά το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και ειδικοί λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.
Για αδράνεια κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να προκαλούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά. «Η αδράνεια της κυβέρνησης επιτρέπει στον Ερντογάν την κλιμάκωση της έντασης» δήλωσε χθες για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε άλλο μήκος κύματος το φιλοκυβερνητικό ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ, από διαφορετικές αφετηρίες, κατηγορούν τους εκπροσώπους του δικομματισμού για ανώφελες σκιαμαχίες που βλάπτουν τον ελληνικό λαό.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε (Real FM) ότι «το κρίσιμο δεν είναι απλώς να διαπιστώνουμε σε ποια θέση βρίσκεται ο κ. Ερντογάν, αλλά να δούμε ποια είναι η στρατηγική της χώρας στην εξωτερική πολιτική για να αντιμετωπίσει αυτήν την αυξανόμενη ένταση, με την οποία αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν τις διεθνείς σχέσεις του».
«Πολιτική κατευνασμού»
Όπως σημείωσε, «εμείς λέγαμε στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να πιέσει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο τους Ευρωπαίους εταίρους να εκκινήσει η διαδικασία των κυρώσεων που είχε αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2019», αλλά η κυβέρνηση είχε «μια πολιτική κατευνασμού και προβλέψιμου συμμάχου, τόσο των Ευρωπαίων όσο και των ΗΠΑ».
«Ψηφίσαμε τις συμφωνίες, παρά τις ενστάσεις, για να υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι στη γραμμή της Τουρκίας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στη χώρα μας, για να στείλουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Χρειάζονται πράξεις, βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια» δήλωσε η πρόεδρος του φιλοκυβερνητικού ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, που θύμισε τη μυστική διπλωματία των Πρεσπών.
«Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα ”συνυπογράφουν” την πολιτική της εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που ανοίγει τις… πύλες της αβύσσου για τον λαό» επισήμανε το ΚΚΕ.
Αποκαλύψεις γερμανικής εφημερίδας για το ναυάγιο της (μυστικής) τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.
Ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο μεταξύ των εκπροσώπων της Μέρκελ, του Μητσοτάκη και του Ερντογάν, αυτή τη φορά από τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Ξανά από πηγές εκτός Ελλάδας και όχι από τους επίσημους διαύλους του ελληνικού ΥΠΕΞ ή του Μαξίμου.
Στο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει τις μυστικές συζητήσεις -διά των αντιπροσώπων τους- του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, σε τι συμφώνησαν και γιατί οι συζητήσεις «πάγωσαν». Το δημοσίευμα, το οποίο αναπαρήγαγε και η Deutsche Welle, αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού (σ.σ.: Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένη Σουρανή) ενεπλάκησαν από τις αρχές Ιουλίου στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου, που είχαν έναν τριπλό στόχο. Ενα μορατόριουμ όσον αφορά τις έρευνες του υποθαλάσσιου πλούτου, την επανέναρξη των διερευνητικών για τα θαλάσσια σύνορα που είχαν ξεκινήσει προ δεκαετίας και διεκόπησαν το 2016 καθώς και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Η τριμερής έγινε γνωστή από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και οι λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τουρκική πλευρά πάντα. Ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος συμμετείχε στην τριμερή, ήταν αυτός που υποστήριξε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων είχαν πέσει όλα τα θέματα -και όχι μόνο- για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Γερμανίας, οι δύο πλευρές συμφωνούσαν σε συνομιλίες και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ προφορικά είχε συμφωνηθεί και το μορατόριουμ. Όλα σταμάτησαν όμως μετά την 6η Αυγούστου, το ταξίδι Δένδια στην Αίγυπτο και την υπογραφή για την ανακήρυξη Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Ενισχύεται η τετραμερής της Ελλάδας με Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία
Παραμένουν σε επιφυλακή οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς το «Oruc Reis» και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν συνεχίζουν να πλέουν στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τα στελέχη και των τριών Σωμάτων βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, συμμετέχοντας σε πολεμικές ασκήσεις που γίνονται στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, όπως η άσκηση «EUNOMIA», που έληξε στις 28 Αυγούστου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει: «Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή επιχειρησιακή παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD). Πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας με την ονομασία EUNOMIA, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, ήταν η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου από την Τετάρτη 26 έως την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 και η εξάσκησή τους σε ποικιλία επιχειρησιακών αντικειμένων, που περιλάμβαναν Επιχειρήσεις Επιφανείας, Αεροπορικές Επιχειρήσεις και Ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται ότι από τη χώρα μας συμμετείχαν η φρεγάτα «Κουντουριώτης» με το οργανικό της ελικόπτερο, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, 2 αεροσκάφη F-16 BLK 52+ Advanced (τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο), 6 F-16 BLK 52+, 1 Α/Φ ΑΣΕΠΕ και 1 μεταγωγικό Α/Φ C-130. Την τελευταία ημέρα τη δραστηριότητα παρακολούθησαν εκπρόσωποι και των τεσσάρων χωρών της QUAD, μεταξύ των οποίων και αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.