Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τα εθνικά θέματα αρκετές φορές είναι τουλάχιστον προβληματικός. Στο θέμα όμως της επακούμβησης,της φρεγάτας «Λήμνος» F-451 με το τουρκικό πλοίο «Kemal Reis» είναι απαράδεκτος και εθνικά ανεύθυνος. Σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο, με το «Οruc Reis» να διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και με τους στόλους Ελλάδας και Τουρκίας να είναι σε απόσταση αναπνοής, η εικόνα που διαμορφώθηκε για το επεισόδιο μεταξύ των δύο πολεμικών πλοίων κάθε άλλο παρά βοήθησε…
Από την Τετάρτη το μεσημέρι, αυτή η επακούμβηση αποτελούσε «ανεπιβεβαίωτη είδηση», η οποία αναμεταδόθηκε από κάποιες ιστοσελίδες.
Μέχρι αργά το βράδυ, το γεγονός είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και η κυβέρνηση, με διαρροές και όχι με επίσημη ανακοίνωση, διέψευδε ότι έχει συμβεί. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπέπεσε σε λάθος, καθώς με αυτή τη διάψευση άρχισαν να διακινούνται όλων των ειδών τα σενάρια και η τουρκική πλευρά κινήθηκε με ταχύτητα για να κάνει τη δική της προπαγάνδα…
Εκτός από την πολιτική ηγεσία, στο επικίνδυνο αυτό παιχνίδι των προβληματικών χειρισμών και διαρροών πήρε μέρος και το ΓΕΕΘΑ, κι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Το επεισόδιο μεταξύ των δύο πολεμικών πλοίων είναι θέμα που απαιτεί αυξημένη σοβαρότητα.
Ο χειρισμός αυτός δημιούργησε πολλά προβλήματα και η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει μια νίκη σε παραλίγο ήττα.
Και εξηγούμαστε: Το επεισόδιο μεταξύ της φρεγάτας «Λήμνος» F-451 και του τουρκικού πλοίου «Kemal Reis» έληξε με το πολεμικό της Τουρκίας να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και τον καπετάνιο του σε πανικό. Θετικό για την Ελλάδα το πρόσημο. Κι όμως, αυτό το θετικό για την Ελλάδα γεγονός οι Τούρκοι το οικειοποιήθηκαν και το παρουσίασαν ως δική τους επιτυχία.
Η ελληνική πλευρά, αντί να κάνει σωστή και έξυπνη ενημέρωση, άφησε το θέμα να αντιμετωπίζεται περίπου ως ψευδής είδηση, ενώ αφορούσε τους εξαιρετικούς χειρισμούς του κυβερνήτη του Πολεμικού Ναυτικού που επιτέλεσε το καθήκον του δίχως να απολέσει η χώρα μας διπλωματική και στρατιωτική ισχύ.
Οι Τούρκοι, επωφελούμενοι από την άστοχη επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν πρώτοι το επεισόδιο. Μάλιστα, ο Ερντογάν επαίρετο σε δηλώσεις του ότι η Ελλάδα πήρε την απάντησή της από το τουρκικό ναυτικό. Επί δύο ημέρες, η κοινή γνώμη στην Ελλάδα έμεινε με την εντύπωση ότι τελικά οι Τούρκοι είχαν το πάνω χέρι στην κρίση που εξελίσσεται στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν αποδεικνύει με κάθε πράξη και δήλωση πόσο ψεύτης είναι, αλλά τελικά και η Ελλάδα τού δίνει τον χώρο και την ευκαιρία να παραπλανεί τον κόσμο.
Κυβερνήτης Ιωάννης Σαλιάρης: Ποιος είναι ο… ήρωας του Αιγαίου
Κατάφερε να βγάλει… νοκ άουτ την τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» και να τη στείλει για επισκευή στον ναύσταθμο Ακσάζ. Ο λόγος για τον ήρωα κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει συγκεντρώσει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας χάρη στις άκρως επιτυχημένες κινήσεις του στη θαλάσσια «σκακιέρα» της ανατολικής Μεσογείου.
Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη -ο πατέρας του είναι Μυτιληνιός δάσκαλος- και τη Σαλαμίνα, από τη μητέρα του, δύο νησιά με μεγάλη ναυτική παράδοση, αλλά και εμπειρία πολλών ετών σε επιτελικές θέσεις, ο 47χρονος αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σάλιαρης θεωρείται -και όχι αδίκως- από τα πιο σημαντικά στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο κυβερνήτης ο οποίος αποδείχθηκε… ο μάγκας του Αιγαίου πέρασε τα παιδικά χρόνια του στη Σαλαμίνα, έχοντας την αρμύρα της θάλασσας στα χείλη του, τις ιστορίες των ντόπιων ψαράδων στα αυτιά του και τον ναύσταθμο στα «πόδια» του.
Αποφοίτησε το 1996 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με τον βαθμό του μάχιμου σημαιοφόρου. Έχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό του σχολεία εξειδίκευσης – επιμόρφωσης, ενώ είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ) και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), καθώς και της γερμανικής Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (FueAkBW). Οι πανεπιστημιακές σπουδές του περιλαμβάνουν, πέρα από το πτυχίο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), μεταπτυχιακούς τίτλους σε Electrical Engineering (MSc), Systems Engineering (MSc) και Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (MA), ενώ μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Εκτός από γνώσεις, ο ήρωας κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» διαθέτει και εμπειρία σε μάχιμα πόστα, καθώς έχει υπηρετήσει σε φρεγάτες τ. Standard ως αξιωματικός επιστασιών της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, καθώς και ως διευθυντής επιχειρήσεων, διευθυντής ηλεκτρονικών συστημάτων και ύπαρχος.
Επίσης, τη διετία 2015-2017 διετέλεσε κυβερνήτης στην πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος», ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2019 ασκεί καθήκοντα κυβερνήτη στη φρεγάτα «Λήμνος». Ως επιτελής υπηρέτησε στη Διοίκηση Μοίρας Φρεγατών 2, στη Διοίκηση Φρεγατών, καθώς και στο Αρχηγείο Στόλου ως διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνιών του Α΄ Κλάδου (ΑΣ/Α4). Στην προσωπική ζωή του ο 47χρονος κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ενώ είναι γαμπρός διαπρεπούς Κουλουριώτη ναυάρχου εν αποστρατεία, αρχηγού της τάξεώς του.
Την περασμένη Τετάρτη, όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» επιχείρησε να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα, ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε, αλλά κράτησε το πηδάλιο με στιβαρότητα και, «κόβοντάς» το, προκάλεσε ρήγμα στην πρύμνη του τουρκικού πολεμικού πλοίου, δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό στο Αιγαίο!
Ο Ελληνας κυβερνήτης συνέχισε την αποστολή του, συμμετέχοντας στην άσκηση με τους Γάλλους, ενώ ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές, εγκατέλειψε άρον άρον τη θαλάσσια περιοχή και χάραξε ρότα κατευθείαν για τα ναυπηγεία προς επισκευή.