Ο Πέτσας στρώνει το χαλί για διάλογο με την Αγκυρα!

Παράθυρο διαλόγου με την Τουρκία άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θέλοντας να στρώσει το χαλί για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών που, σύμφωνα με διαρροές, αρχίζει κοντά στο τέλος Αυγούστου, παρότι αυτή συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε ότι μετά τη ματαίωση της εξόδου του «Ουρούτς Ρέις» επανέρχεται η βασική προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας και έκανε λόγο για έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της. Εάν κανείς πάρει τοις μετρητοίς αυτό που είπε ο κ. Πέτσας, συμπεραίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πείστηκε από τη συγκεκριμένη κίνηση -η οποία μάλιστα σύμφωνα με την τουρκική πλευρά έχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο- ότι πλέον είμαστε… καλοί γείτονες με την Τουρκία.

Ο κ. Πέτσας συνέχισε λέγοντας ότι, αν αυτό γίνει με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας στο ότι επιθυμεί με βάση το Διεθνές Δίκιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας να συζητηθεί η μία -και μόνη- εκκρεμότητα, που αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, εκλείπουν οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από ελληνικής πλευράς, η οποία υπενθύμιζε τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Αγίας Σοφίας με τη μετατροπή της σε τέμενος, την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Πιο ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμίν Λάσετ τόνισε ότι η χώρα μας είναι υπέρ του διαλόγου -στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας-, αλλά αυτός δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Γερμανό συνομιλητή του για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα -προκαλώντας βέβαια την απορία εάν υπάρχει κλιμακούμενη προκλητικότητα ή έχουμε μπει σε φάση αποκλιμάκωσης- και κατέστησε σαφές πως ως διάλογο η Ελλάδα δεν εννοεί τον διάλογο επί παντός επιστητού. Ειδικότερα, διεμήνυσε πως η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία, τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλάσσιων ζωνών.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου ανέλυσαν εκτενώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και στο Μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα πάντως ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης κάνει λόγο για οργανωμένη και συντεταγμένη προσπάθεια της Τουρκίας να ανοίξει συστηματικά όλο το εύρος των διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας προκειμένου να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Το Βερολίνο εκβιάζει τώρα και την κυπριακή κυβέρνηση

Την ώρα που η Γερμανία προωθεί μεθοδικά την απευθείας διαπραγμάτευση Ελλάδας – Τουρκίας, «συστημικά» γερμανικά μέσα μεγάλης κυκλοφορίας, εγκαταλείποντας τα προσχήματα, χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά κακή ιδέα» την απόφαση της Κύπρου να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας μπροστά στην έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από το καθεστώς Ερντογάν.

«Ηταν μια κακή ιδέα. Δεν υπάρχει πιο ακατάλληλος άνθρωπος για να μεσολαβήσει στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής. Διότι η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα τόσο στη Μεσόγειο όσο και έναντι της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.

Υπό αυτή την έννοια είναι ακόμη πιο παράλογο ότι ο πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής χώρας τηλεφώνησε στη Μόσχα και όχι στις Βρυξέλλες. Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να θυμίσουν στους Κύπριους ποιους στρατηγικούς στόχους ακολουθεί ο Πούτιν: την αποδυνάμωση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» ανέφερε χθες η μεγάλης κυκλοφορίας «Süddeutsche Zeitung», παραβλέποντας ότι η μεν Ενωση είναι πολιτικά ανύπαρκτη, το δε ΝΑΤΟ σφυρίζει αδιάφορα.
Το πόσο ενοχλήθηκαν οι επικυρίαρχοι Γερμανοί, που θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στην ελληνοτουρκική κρίση εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, καταδεικνύει και η παρακάτω παράγραφος της εφημερίδας, η οποία σχολιάζει: «Το να δίνεις σε αυτούς τους δύο ηγέτες (σ.σ.: Πούτιν – Ερντογάν) τη δυνατότητα να λύσουν τη διαμάχη στο Αιγαίο κατά το δοκούν θα ισοδυναμούσε με πολιτική χρεοκοπία της Ε.Ε. Πριν από 10 μέρες τουρκικά ερευνητικά ήθελαν να κάνουν έρευνες μπροστά στο Καστελόριζο στις ακτές της Τουρκίας. Και αυτό θα συνιστούσε παράβαση δικαίου. Τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες είχαν έρθει επικίνδυνα κοντά. Η καγκελάριος Μέρκελ και Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατάφεραν όμως να μεσολαβήσουν. Γιατί να μην μπορούν να το κάνουν και αυτή τη φορά Βρυξέλλες και Βερολίνο; Το να ζητάει ένας Ευρωπαίος ηγέτης -η χώρα του οποίου απολαμβάνει της προστασίας του ΝΑΤΟ- τη βοήθεια του Κρεμλίνου δεν είναι απλώς αστείο, αλλά και ανόητο. Γιατί δηλαδή να μην μπορέσει η Μέρκελ να μεσολαβήσει μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας;»
Εντούτοις, την ίδια ώρα, ο αντιφατικός αρθρογράφος αναγνωρίζει ότι ο «εξαιρετικά ανυπεράσπιστος» Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τον «χοντροκομμένο Ερντογάν που θέλει να επιβάλει τετελεσμένα»…

«Η Δύση θα χάσει την επιρροή της στην Τουρκία»

Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της επανενεργοποίησης του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου, που αντικαταστάθηκε -σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρο Διακόπουλο- από το ασαφές δόγμα περί «μόνιμης και σταθερής συνεργασίας» που μεταφράζεται στο «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται». Με δεδομένες όμως τις εξελίξεις που διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα στην ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφαλείας του King’s College Μάνος Καραγιάννης τόνισε τη σημασία του ενιαίου αμυντικού χώρου, αφού είναι πιθανόν στο μέλλον η Δύση να χάσει πλήρως την επιρροή της επί της Τουρκίας, κάτι το οποίο θα καταστήσει την οποιαδήποτε προσπάθεια «συνεννόησης» με την Τουρκία, είτε απευθείας είτε μέσω Ε.Ε., εντελώς αδύνατη.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ο οποίος έχει στο παρελθόν διατυπώσει αυτές τις ιδέες και σε ισραηλινό think tank και το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τη σελίδα infognomon, η Τουρκία που κάποτε γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον. Οπως γράφει ο κ. Καραγιάννης η Τουρκία και το κράτος της ευρύτερα αλλάζουν πολύ γρήγορα και ο εξισλαμισμός της χώρας είναι μια διαδικασία που οδηγείται από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω. Οι Τούρκοι της Ανατολίας, οι οποίοι τείνουν να είναι πιο συντηρητικοί και θρησκευόμενοι, έχουν υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων από τους δυτικούς Τούρκους της Κωνσταντινούπολης και των ακτών του Αιγαίου. Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, έχει αλλάξει τη δυναμική της περιφερειακής ασφάλειας. Ο κ. Καραγιάννης ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες και ότι η Δύση θα πρέπει να ετοιμαστεί για το σενάριο η Τουρκία να ενταχθεί σε μια αντιδυτική συμμαχία. Σε ένα τέτοιο σενάριο Ελλάδα – Ισραήλ και Κύπρος είναι η τελευταία ελπίδα την οποία διαθέτουν οι ΗΠΑ, με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Αυτού του είδους οι αντιδράσεις έρχονται μετά το ατόπημα της ελληνικής πλευράς να διαχωρίσει την τουρκική επιθετικότητα σε Κύπρο και Ελλάδα, γεγονός που δημιούργησε έντονο εκνευρισμό στη Λευκωσία, ο οποίος εκφράστηκε σε πολλαπλά επίπεδα προς τη χώρα μας.

Στεφανής: «Ψύχραιμη η Ελλάδα στις προκλήσεις»

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα