A ποφασισμένη να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργήσει έναν ισχυρό στρατιωτικό άξονα με Ελλάδα και Κύπρο παρουσιάζεται η γαλλική πλευρά, η οποία όχι μόνον, απ’ ό,τι φαίνεται, επιστρέφει με βελτιωμένη οικονομικά πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες Belhara στην Αθήνα, αλλά προτείνει στη Λευκωσία τη δημιουργία μόνιμης ναυτικής βάσης της στο λιμάνι της Λεμεσού και χρήσης της αεροπορικής βάσης της Πάφου.
Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη Μεγαλόνησο η Γαλλία, σε αντάλλαγμα γι’ αυτές τις «διευκολύνσεις», είναι διατεθειμένη να υπογράψει αμυντική ρήτρα -σαν κι αυτή που συζητούνταν με τη χώρα μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά των φρεγατών Belhara- σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, σε περίπτωση που η Κύπρος δεχτεί επίθεση.
Έργα
Παρότι από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης η συγκεκριμένη πρόταση δεν επιβεβαιώνεται, παραπέμπει σε δηλώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο.
Στη βάση εδώ και καιρό γίνονται έργα διεύρυνσης και εκβάθυνσης, ώστε να μπορεί να δεχτεί μεγάλα πλοία. Ενα μεγάλο μέρος των έργων χρηματοδοτείται από τη Γαλλία.
Επιπρόσθετα, η Κύπρος προτίθεται να αγοράσει από τη Γαλλία δύο πλοία ανοιχτής θαλάσσης, γεγονός που ερμηνεύεται και ως εναρμονισμός ελληνικών και κυπριακών τακτικών στο ζήτημα των εξοπλισμών που μπορεί να αποφέρει κέρδος και βαρύτητα και στα δύο κράτη. Εάν αυτός ο εναρμονισμός σημαίνει και την υπογραφή αυτού του είδους των συμφωνιών με τη Γαλλία, είναι σαφές ότι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα υπάρχει μια δυναμική προβολή ισχύος έναντι της Τουρκίας.
Αυτό είναι ίσως και το ζητούμενο για Ελλάδα – Κύπρο και Γαλλία, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση το όποιο κενό προκαλεί η ελάττωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή να καλυφθεί από την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ή των πολιτικών επιγόνων του.
Οργισμένο «μήνυμα» από την Αίγυπτο στην Άγκυρα.
Την οργή και της Αιγύπτου προκαλεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, με το Κάιρο να δηλώνει το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα στα οποία η χώρα της Βόρειας Αφρικής θεωρεί πως έχει αποκλειστικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι η προειδοποίηση (NAVTEX) που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, συνιστώντας παράβαση. Δεν μένει όμως εκεί η Αίγυπτος, αλλά χαρακτηρίζει την ίδια NAVTEX επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου, ανεβάζοντας τους τόνους.
Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, είπε όμως πως η ενδεχόμενη παραβίαση προκύπτει από το σημείο οκτώ της προειδοποίησης της Τουρκίας. Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δείχνει μια σύμπλευση Αθήνας – Καΐρου στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ σύμφωνα με κάποιους διεθνείς αναλυτές φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της πιθανής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.
Η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Σίσι ίσως είναι το χρονικό σημείο στο οποίο βρέθηκαν λύσεις για κάποια από τα δισεπίλυτα προβλήματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Βιάζεται για διάλογο ο Βενιζέλος!
Να… τρέξουμε σε διάλογο με την Τουρκία ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να προλάβουμε περαιτέρω προκλήσεις της, προκαλώντας ρήγμα στην «εθνική γραμμή». Απ’ ό,τι φαίνεται οι εκφραστές της «συνεννόησης» με τους Τούρκους, που για αρκετό καιρό είχαν «λουφάξει» λόγω της όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας, θεωρούν ότι πλέον είναι γόνιμος ο καιρός για να επανακάμψουν. Ο κ. Βενιζέλος, παρότι η χώρα μας σε κάθε επίπεδο τονίζει ότι διάλογος με την Τουρκία όσο διαρκούν οι προκλητικές συμπεριφορές δεν μπορεί να υπάρξει, ζητά να τον αρχίσουμε… μόνοι μας! Αυτή την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής φαίνεται ότι θέλει να διασπάσει με την παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ζήτησε συγκεκριμένα, αντί να περιμένουμε την επόμενη τουρκική κίνηση, να πάρει η Ελλάδα τη διπλωματική πρωτοβουλία κίνησης των διαδικασιών που προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού ο διάλογος «επιτάσσεται από το Διεθνές Δίκαιο», φροντίζοντας όμως να παραμείνει εντός γραμμής ως προς το τι θα συζητηθεί σε αυτόν τον «διάλογο».
Στην ίδια συνέντευξη πάντως ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε πως οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν και τόνισε ότι πρέπει να επαναληφθεί καλά προετοιμασμένος διάλογος για τα αεροναυτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποφυγή… ατυχημάτων!