«Στον αέρα» έχουν μείνει χιλιάδες φοιτητές που παρακολουθούν προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως για τίτλους τους οποίους χορηγούν πανεπιστήμια της αλλοδαπής (με πολλούς από τους φοιτητές να έχουν προτιμήσει εγνωσμένου κύρους κυπριακά πανεπιστήμια).
Αιφνιδιαστικά και για λόγους που μένει να διευκρινιστούν, ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) αποφάσισε ότι δεν θα αναγνωρίζει πτυχία από προγράμματα εξ αποστάσεως, αν οι ομαδικές συναντήσεις και οι γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων δεν έχουν γίνει στην έδρα του πανεπιστημίου ή σε οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του πανεπιστημίου.
Δηλαδή, με βάση τη λογική του ΔΟΑΤΑΠ, θα πρέπει ο φοιτητής σε προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως να βρίσκει χρήματα και χρόνο, ώστε να πηγαίνει σε άλλη χώρα για να δίνει εξετάσεις και να συμμετέχει στις ομαδικές συναντήσεις. Επίσης, κρίνεται εξωφρενικό ότι μέχρι τώρα αναγνωρίζονταν αυτοί οι τίτλοι σπουδών και από τούδε και στο εξής όχι, ενώ υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν μπει σε αυτή την πολύμοχθη, δαπανηρή και απαιτητική διαδικασία, και βρίσκονται κοντά στην αποφοίτηση, αλλά το κράτος αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού!
Οι σκιές γύρω από την απόφαση είναι πολλές, ειδικά αν συνυπολογιστούν η εμμονή και η… σπουδή της Νίκης Κεραμέως στις αρχές του έτους να εξισώσει (με το περιβόητο άρθρο 50 στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο) τα ιδιωτικά κολέγια με τα ΑΕΙ. Αναμφίβολο είναι ότι οι ιδιοκτήτες κολεγίων θα βγουν πολλαπλά ωφελημένοι αν «διαγραφούν» από το τοπίο του ανταγωνισμού πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής που χορηγούσαν τίτλους σπουδών με φοίτηση εξ αποστάσεως.
Η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ είναι κοινωνικά ανάλγητη, φαινομενικά «ανεξήγητη» και γι’ αυτό επιδέχεται διάφορες δυσάρεστες ερμηνείες. Η κυρία Κεραμέως, που καμάρωνε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την οποία υποτίθεται ότι λάνσαρε την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία για να επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε από το… πουθενά και έχει αναστατώσει πολλούς συμπολίτες μας.