«Έκλεισε» το θέμα των πρόωρων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις συζητήσεις που είχαν κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα ακόμα και μέσα στην κυβερνώσα παράταξη. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Σκάι, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.
«Θεωρώ πολιτικά ανέντιμη κίνηση το να προσφύγω σε εκλογές, εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτω» υπογράμμισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε λάθη που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας: «Ο καθένας κάνει την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Όμως, έχουμε αποδείξει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε, π.χ. με τους διοικητές των νοσοκομείων – ορισμένα στελέχη που επιλέχθηκαν, δεν είχαν τις προδιαγραφές για να διοικήσουν».
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητά του τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων και «να περάσουμε την μπόρα με λιγότερες αμυχές». Γι’ αυτό, όπως είπε, «είναι εστιασμένη η προσοχή μου στην οικονομία».
Η δυσκολότερη απόφαση, είπε κάνοντας έναν απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, «ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και παράλληλα γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή, παρά τη βαθιά ύφεση» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «παρά τις δυσκολίες, είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό».
Για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αν χρειαστεί, θα ξανακλείσουμε τα σύνορα», χαρακτήρισε τον Ιούλιο έναν «πολύ δύσκολο μήνα» και εκτίμησε ότι «δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την κοινωνική χαλάρωση που παρατηρείται. Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο Ελληνα πρωθυπουργού και Τούρκου προέδρου είχαν διακοπεί, όχι με δική μου υπαιτιότητα. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον έχουν αποκατασταθεί, όχι μόνο για θέματα υψηλής πολιτικής, αλλά και για άλλα, όπως του τουρισμού. Για το ένα μεγάλο ζήτημα που αναγνωρίζουμε ως την ουσιώδη διαφορά μας, του καθορισμού θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, έχω περιγράψει και στον κ. Ερντογάν ένα πλαίσιο επίλυσης, με μία προϋπόθεση: να μην υπάρχει τόση ένταση, που να καθιστά τον διάλογο αυτόν ανέφικτο».
Στην ερώτηση περί θερμού επεισοδίου, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Κανείς δεν το επιθυμεί. Από την άλλη, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιον τρόπο κρίνει ως καταλληλότερο».