Ρ ελάνς στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιχειρούν να κάνουν η Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθορίζοντας θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την αναγνωρισμένη διεθνώς Βουλή. Για τον σκοπό αυτό επισκέφθηκε εκτάκτως χθες τη χώρα ο κ. Δένδιας και είχε μακρές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού της λιβυκής πραγματικότητας, του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκουίλα Σάλεχ.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αγκουίλα Σάλεχ και αφού καυτηρίασαν τη στάση της Τουρκίας στο λιβυκό πρόβλημα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά και με νόημα: «Συζητήσαμε για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010».
Αξίζει να σημειωθεί πως το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο πρόσκειται και υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, έχει ψηφίσει την ακύρωση του μνημονίου που υπέγραψαν Σάρατζ και Ερντογάν, τονίζοντας μάλιστα πως αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της χώρας.
Η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία ούτε βεβαίως άρχισαν οι δύο πλευρές τις συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ από μηδενική βάση. Υπάρχει σοβαρή προεργασία με διπλή στόχευση. Αφενός να ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και αφετέρου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με συμφωνία με ένα αναγνωρισμένο θεσμικό όργανο της Λιβύης, όπως είναι η Βουλή της.
Οι διαδικασίες ωστόσο φαίνεται πως «έτρεξαν» ακόμη περισσότερο μετά την άκαμπτη στάση της Αιγύπτου, η οποία δείχνει να θέτει προσκόμματα στην υπογραφή κοινής και πλήρους ΑΟΖ με την Ελλάδα, μη αναγνωρίζοντας πλήρη επήρεια των ελληνικών νησιών στις θαλάσσιες ζώνες. Κοινώς, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να βρει άλλον τρόπο να ανακόψει την επέλαση της Τουρκίας. Ισως πάντως και να έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει χάσει έδαφος το τελευταίο διάστημα.
«Συμφωνήσαμε με τον Αγκουίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Οι Νίκος Δένδιας και Αγκουίλα Σάλεχ συζήτησαν για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. «Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης» είπε ο κ. Δένδιας.
Βελόπουλος: «Oικτρά λάθη» απέναντι στην Τουρκία
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα «οικτρά λάθη» στην εξωτερική πολιτική και την απαθή στάση της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις άσκησε ο Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατήγγειλε πως η τακτική της Ελλάδας θυμίζει αυτόν που ταΐζει τον λύκο με κρέας και μετά του κάνει… σεμινάριο για βιγκανισμό.
«Με τον κατευνασμό ταΐζουμε την Τουρκία με κρέας και μετά τις διεθνείς συνθήκες τής μιλάμε για βιγκανισμό» σχολίασε, ενώ υποστήριξε πως κακώς η κυβέρνηση συμμάχησε με την Ιταλία που -όπως είπε- ήταν πάντα εχθρός της Ελλάδας.
Συνεκμετάλλευση
Ο ίδιος μίλησε και για τη συγχορδία συμβούλων που μιλούν για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, δημιουργώντας ρήγματα στην εξωτερική πολιτική και εκθέτουν τους υπουργούς, και προσωπικά τον πρωθυπουργό. «Διώξτε τους» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Χρήστο Ροζάκη, αλλά και στον Θάνο Ντόκο.
Επίθεση εξαπέλυσε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το «εγκληματικό λάθος» να πάει στο Αγαθονήσι και να μιλήσει για ένα μικρό νησί μακριά από την ηπειρωτική χώρα. «Μα, αυτό είναι το επιχείρημα της Τουρκίας!» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επέκρινε και το tweet της Προέδρου της Δημοκρατίας στο οποίο «έγραψε το “Ελληνισμός” με μικρό “ε”, ενώ γράφεται με κεφαλαίο».
Η Γαλλία ζητά από τις Βρυξέλλες σκληρές κυρώσεις κατά της Αγκυρας
Σηκώνει η Γαλλία το γάντι που πέταξε εμπρός της η Τουρκία με την πειρατική συμπεριφορά των πλοίων της στη Μεσόγειο και κορυφώνει τις αντιδράσεις της κατά της Αγκυρας, πηγαίνοντας το ζήτημα και στην Ε.Ε., εκτός από το ΝΑΤΟ, όπου ήδη αντέδρασε αποσύροντας πλοία της από επιχειρήσεις στην Αν. Μεσόγειο.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν αποκλειστικά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα συζητηθούν και περαιτέρω κυρώσεις, καθώς, όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου και ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες». Το ζήτημα των νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας έχει θέσει προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε επιστολή του από τις 3 Ιουνίου.
Ακύρωση της συμφωνίας που είχε κάνει με το Ισραήλ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ!
Το μέχρι πρότινος ξεχασμένο φιλοπαλαιστινιακό προφίλ του «θυμήθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση επί της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ που ο ίδιος υπέγραψε επί διακυβέρνησής του, επειδή η χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συνέπιπτε με την πρώτη μέρα εφαρμογής του σχεδίου προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτό) υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση στέλνει λάθος μήνυμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επί τούτω ορίστηκε η συνεδρίαση της επιτροπής για τη χθεσινή ημέρα. Εθεσε μάλιστα και νομικό ζήτημα, καθώς η κύρωση της συμφωνίας συνοδεύεται από δύο αιτιολογικές εκθέσεις, επιχείρημα με το οποίο συμφώνησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος του Κινήματος Αλλαγής.
Απαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως η συμφωνία με το Ισραήλ είναι «καταφανώς επωφελής» για την Ελλάδα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στη συμφωνία και το Παλαιστινιακό. «Ασφαλώς και δεν υπάρχει συνωμοσιολογικού τύπου δόλος για να δείξουμε τη συμπαράταξή μας στην εξαγγελία της προσάρτησης. Είναι λάθος να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις» πρόσθεσε.
Να σημειωθεί πάντως ότι νωρίτερα, πάλι στο πλαίσιο της φιλοπαλαιστινιακής στροφής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε την επιστολή του πρώην προέδρου της ΚΝΕΣΕΤ Αβραάμ Μπερχ, που αφορά την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και τη συμπαράσταση προς τον παλαιστινιακό λαό.