Οι λογαριασμοί του Κ. Χαΐτογλου «δείχνουν» σχέσεις Σαμαρά-Μιωνή!

Βαριά σκιά για τον πρώην πρωθυπουργό από την έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας που έκρυψε η Προανακριτική Επιτροπή

Τέσσερις ελβετικοί λογαριασμοί του μεγάλου επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χαΐτογλου, ο οποίος διατηρεί γνωστότατη στενή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, αποτελούν έναν από τους λόγους της πολυετούς στήριξης και συγκάλυψης που προσφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στον πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνή.

Το καινούργιο στοιχείο της υπόθεσης δεν είναι η αναφορά του ονόματος του κ. στη λίστα (που έχει δημοσιοποιηθεί από το 2012), αλλά η -άγνωστη ως τώρα- διασύνδεσή του με το «κύκλωμα Μιωνή». Οι σχετικές αναμφισβήτητες αποδείξεις για τις κινήσεις των λογαριασμών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης βρίσκονται στην έκθεση (1.346 σελίδων), η οποία συντάχθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στις 4 Ιανουαρίου 2019.

Η έκθεση καταγράφει τους αριθμούς και τις κινήσεις λογαριασμών με τους οποίους συνδέονταν ο Σ. Μιωνής, ορισμένοι από τους δώδεκα Ελληνες συνεργούς του και δύο ξένοι τραπεζίτες, αφενός για διακίνηση χρημάτων και αφετέρου προς όφελος της HSBC. Η -κρίσιμης σημασίας- αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. είχε «θαφτεί» επί μήνες στα συρτάρια της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον πρώην υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο.

Απόσπασμα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. για τους τρεις τραπεζικούς που χειρίζονταν τον κωδικό Χαΐτογλου

Παράλληλα, η έκθεση αφαιρέθηκε με «μαγικό» τρόπο από τις 200.000 σελίδες της δικογραφίας που παραδόθηκε στον εκδότη της «δ» Ιωάννη Φιλιππάκη και τον αρθρογράφο της εφημερίδας Αλέξανδρο Τάρκα, με προφανή σκοπό τη συνέχιση της εναντίον τους σκευωρίας και τη συγκάλυψη των εξόφθαλμων αδικημάτων του Σ. Μιωνή. Αν και οι κ. Φιλιππάκης και Τάρκας κλήθηκαν σαν δήθεν «ύποπτοι» στην Επιτροπή, ο πρόεδρός της και βουλευτής της Ν.Δ. Ι. Μπούγας εξαφάνισε από τη δικογραφία την αποκαλυπτική έκθεση που καίει τον Σ. Μιωνή, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε προηγουμένως «καταγγείλει» τα στελέχη της «δ» με αδιανόητες συκοφαντίες.

Μεγάλη σημασία έχουν, επίσης, τα γεγονότα ότι ο κ. Σαμαράς «ελέγχει» τους βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην Προανακριτική και ότι η επίμαχη (χαμένη…) έκθεση αναφέρεται εκτενώς στις συναλλαγές του φίλου του, Θεσσαλονικιού επιχειρηματία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φιλιππάκης, με επιστολή του προς την Επιτροπή στις 5 Μαρτίου 2020, είχε αναφερθεί στις προσκλήσεις που είχε δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στις πιέσεις που ασκούσε ο κ. Σαμαράς για να τερματίσει η «δ» τις έρευνες και τις καταγγελίες κατά του Σ. Μιωνή και του συνεταίρου του Στ. Παπασταύρου. Ο τελευταίος, όπως αποδείχθηκε από τα περίφημα Panama Papers, πέραν της εμπλοκής του στη «λίστα Λαγκάρντ», διοικούσε την περίοδο 2012-14 και τρεις offshore μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο!

Αναλυτικά, τα στοιχεία που ανακάλυψαν οι ειδικοί ερευνητές και αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία της HSBC, είναι τα ακόλουθα:

1. Στη δημοσιευμένη «λίστα Λαγκάρντ», στο όνομα του κ. Κ. Χαΐτογλου και (αποθανόντων πια) μελών της οικογένειάς του αντιστοιχεί ποσό «μόνο» 6.681.586 δολαρίων. Ωστόσο, η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δείχνει ότι υπάρχουν όχι ένας, αλλά τέσσερις λογαριασμοί δολαρίων στην HSBC. Ένα ποσό μεταφέρθηκε, το 1991, από τη Crédit Lyonnais προς την HSBC και αθροιζόμενο με άλλο υπόλοιπο, του 2001, υπάρχει σχεδόν αντιστοιχία με το αναφερόμενο στη «λίστα Λαγκάρντ». Ωστόσο, το 2006, όταν ακριβώς εντοπίζεται και η ανάμειξη του «κυκλώματος Μιωνή», ένας λογαριασμός της οικογένειας Χαΐτογλου εμφανίζει οκταψήφιο (και υπερπολλαπλάσιο) υπόλοιπο σε εκατομμύρια δολάρια!

2. Οι τραπεζικοί και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που συνδέονται, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., με τους λογαριασμούς Χαΐτογλου είναι οι Τιερί Βάις, Μόνικα Εσπινόζα (της HSBC) και Κων. Λαναράς (αρχικά της HSBC και μετά της CMA του Σ. Μιωνή και της επενδυτικής CAPLAND). Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που συνδέονται με τους λογαριασμούς των Σάμπυ Μιωνή και Σταύρου Παπασταύρου και τους λογαριασμούς πάρα πολλών εταιριών τους στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και άλλα εξωτικά μέρη του πλανήτη.

3. Σε συγκεντρωτικό πίνακα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. για 208 καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ» συνδεόμενους με το «κύκλωμα Μιωνή» καταγράφεται ως «σχετιζόμενο μέρος» με τον κ. Χαΐτογλου η εταιρία CAPLAND, που διαχειριζόταν τα επενδυτικά προϊόντα τα οποία είχε επιλέξει ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται σε άλλες σελίδες της έκθεσης, η CAPLAND επένδυε μαζί με την «RFC EMERGING EQUITIES INC.», που είχε την έδρα της στη Μονρόβια της Λιβερίας. Ανά διαστήματα, ανά πρόσωπο και κατά περίπτωση, ιδιοκτήτες ή πληρεξούσιοι της RFC εμφανίζονταν οι συνεταίροι Σ. Μιωνής και Αγγ. Μεταξάς, καθώς και ο αδελφός και εξάδελφος του πρώτου Νισσίμ-Αρης Μιωνής και Αλ. Ματαθίας, αντίστοιχα. Από ένα σημείο και πέρα, εμφανίζονται η ίδια η CAPLAND και ο κ. Λαναράς να είναι διαχειριστές της RFC του Σ. Μιωνή. Όπως ίσως είναι αναμενόμενο, συνδιαχειριστές των λογαριασμών της RFC δεν είναι άλλοι από τους προαναφερθέντες Τ. Βάις και Μ. Εσπινόζα. Από τους λογαριασμούς της RFC πραγματοποιούνται εκροές χρημάτων προς διάφορες τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

4. Ακριβώς η ίδια εταιρική δομή, τα ίδια πρόσωπα, διαχειριστές και τραπεζίτες εμφανίζονται σε άλλη εταιρία, με το παρόμοιο όνομα «RFC EUROPEAN EQUITIES LIMITED». H διαφορά, με την παραπάνω αναφερόμενη, είναι ότι η συγκεκριμένη εδρεύει στην Τορτόλα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και όχι στη Λιβερία. Και σε αυτή την εταιρία εμφανίζεται ως διαχειριστής η CAPLAND. Επίσης, στην Τορτόλα υπάρχει και μία τρίτη εταιρία, με όνομα που αποτελεί «συνδυασμό» των δύο προηγούμενων. Πρόκειται για την «RFC GLOBAL EQUITIES LIMITED».

5. H CAPLAND και οι τραπεζίτες Βάις, Εσπινόζα και Λαναράς συνδέονται με την εταιρία STABRI των Στ. Παπασταύρου και Σ. Μιωνή στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Ωστόσο, ο κ. Παπασταύρου δεν προκύπτει να συνδέεται άμεσα με τις τρεις εταιρίες RFC που εμπιστευόταν ο κ. Χαΐτογλου για τις επενδύσεις του. Το στοιχείο αυτό αφαιρεί και το τελευταίο φύλλο συκής από τον κ. Σαμαρά που θα μπορούσε να προφασιστεί ότι «παρασύρθηκε» και συγκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ» λόγω των πολιτικών επιπτώσεων από την ανάμειξη του κ. Παπασταύρου, που ήταν συνεργάτης του. Γιατί αποδεικνύεται, μέσω των επενδύσεων Χαΐτογλου, ότι το πρόσωπο που κάλυπτε και καλύπτει από το 2012 μέχρι σήμερα ο κ. Σαμαράς είναι κυρίως ο Σ. Μιωνής και όχι ο κ. Παπασταύρου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν και δεκάδες άλλες αναφορές στην CAPLAND και στις κινήσεις κεφαλαίων που έκανε σε σχέση με την HSBC και το «κύκλωμα Μιωνή». Όχι μόνο για τον κ. Χαΐτογλου, αλλά και για πολλά άλλα πρόσωπα και εταιρίες.

Η ψευδορκία και τα μισόλογα Μιωνή για την CAPLAND και τον Κων. Λαναρά

Το όνομα του Έλληνα τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου Κων. Λαναρά, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Γενεύη, έχει αναφερθεί ως τώρα μόνον ακροθιγώς και παρεμπιπτόντως στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Το κύριο συμπέρασμα όσων έχουν λεχθεί ή δεν έχουν λεχθεί για τον κ. Λαναρά είναι ότι ο Σ. Μιωνής από τη μία πλευρά ήθελε να τον «προστατεύσει» και από την άλλη δεν ήθελε να ταυτιστεί μαζί του ως προς την CAPLAND.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ», τον Ιούνιο 2013, ο Σ. Μιωνής είχε αναφέρει ότι η CAPLAND είναι μια ελβετική εταιρία διαχείρισης περιουσίας, «που ανήκει σε κάποιον κύριο που λέγεται Κωνσταντίνος Λαναράς, ο οποίος ήταν στέλεχος της τράπεζας HSBC και αργότερα έκανε αυτή την εταιρία CAPLAND». Είχε προσθέσει ότι «ο Λαναράς ήταν το στέλεχος το οποίο μας εξυπηρετούσε στην HSBC και, φεύγοντας από εκεί και κάνοντας τη δική του εταιρία, διατήρησε ουσιαστικά το πελατολόγιό του.

Οπότε, ουσιαστικά, επειδή τους λογαριασμούς τούς είχαμε στην HSBC και άντε τώρα εγώ να κάνω σχέσεις με τον καινούργιο banker, που θα είναι στην HSBC, το πιο εύκολο από όλα ήταν να του πω έλα εδώ, Κωνσταντίνε, που έφτιαξες την CAPLAND, εγώ θα μιλάω με σένα όπως μιλούσα και πριν και θα μιλάς εσύ με την τράπεζα. Για να έχει το μάτι του και κάποιος άλλος, γιατί εγώ ήμουν πολυάσχολος».

Ωστόσο, όπως και στην πρόσφατη κατάθεσή του στη Βουλή, ο κ. Μιωνής είχε ψευδορκήσει στην κατάθεση του 2013. Γιατί σκόπιμα απέκρυψε ότι ο κ. Λαναράς ήταν εργαζόμενος, μέλος του Δ.Σ. και με δικαίωμα υπογραφής και στην εταιρία του ιδίου του κ. Μιωνή, τη CMA Γενεύης. Δεν ήταν ένας απλός εξωτερικός συνεργάτης «με τη δική του CAPLAND»!

Επίσης, ο Σ. Μιωνής δεν ανέφερε τίποτα για τις κοινές επενδύσεις των τριών RFC με την CAPLAND και τον διαχειριστικό ρόλο της τελευταίας. Προτίμησε να παρουσιάσει την CAPLAND και τον κ. Λαναρά μόνο σαν κάποιους ενδιάμεσους με την HSBC. Ίσως για να ισχυριστεί ότι μόνον εκείνοι δρούσαν προς όφελος της HSBC και όχι και ο ίδιος ο κ. Μιωνής με τους συνεργούς του, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ.

Η εργασία και το δικαίωμα υπογραφής του κ. Λαναρά στη CMA Γενεύης αποδεικνύονται από το αντίστοιχο ΓΕΜΗ της Ελβετίας και από το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της επενδυτικής εταιρίας, με την οποία δραστηριοποιείται σήμερα. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαναράς πως εργάστηκε στη CMA και ότι έκανε «join» (δηλαδή, «εντάχθηκε», «συμμετείχε» ή «συνδέθηκε») με την CAPLAND. Δεν αναφέρει ότι την ίδρυσε και ότι ήταν δική του, όπως κατέθεσε ο Σ. Μιωνής. Φυσικά, δεν είναι άνευ σημασίας ότι ο κ. Λαναράς παρουσιάζει την εργασία του στη CMA και την CAPLAND σαν διαδοχική, ενώ μάλλον υπήρχε (τουλάχιστον για κάποια περίοδο) παράλληλη εργασία και στις δύο. Επίσης, ο κ. Λαναράς συμμετείχε και σε εταιρίες στον Παναμά μαζί με τον Στ. Παπασταύρου.

Εσωτερική αναφορά του Κων. Λαναρά για τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Κων. Χαΐτογλου

H αναφορά Λαναρά για συνάντηση με τον Κ. Χαΐτογλου

Στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. περιέχεται και η αναφορά του Κων. Λαναρά για τις συναντήσεις του, στις 17 Ιανουαρίου (ανήμερα του αγίου Αντωνίου) και 18 Ιανουαρίου 2005, με τον Κων. Χαΐτογλου.

Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας αναφέρεται στα αρχεία της HSBC με τους κωδικούς «client short name 6688ΚΑ», «client «1105507» και «5091105507», ενώ η CAPLAND προκύπτει ότι συνδέεται μαζί του λίγους μήνες αργότερα, στις 16 Νοεμβρίου 2005.

Το «Visit Report» του κ. Λαναρά αναφέρει, μεταξύ άλλων:

  • Ημερομηνία και τόπος συνάντησης: 17/01/05 και 18/01/05, Θεσσαλονίκη.
  • Ο πελάτης συμπλήρωσε τα έντυπα που έλειπαν ή εκκρεμούσαν.
  • Η συζήτηση με τον πελάτη έγινε επί των ακόλουθων γενικών θεμάτων: δομημένα ομόλογα, κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, εσωτερικά μας ομόλογα και άλλα.
  • Σχόλια για τα θέματα και τα προϊόντα που συζητήθηκαν με τον πελάτη: εκμετάλλευση ακινήτων και ο βέλτιστος τρόπος (σ.σ.: αξιοποίησης) των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων / Lux (σ.σ.: πιθανή αναφορά στο Λουξεμβούργο) και ελληνική εταιρία / Φάση 1: offshore / Φάση 2: ίδρυμα / χρήση περιουσιακών στοιχείων για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού / Πωλήσεις ή εμπορική χρήση; Αν ισχύει αυτό, τότε θα προτείναμε λίστα εγκεκριμένων δικηγόρων από τρίτο μέρος. Ο επαναπατρισμός (σ.σ.: κεφαλαίων) απαιτεί 1-2 εκατομμύρια για να δικαιολογεί τα στάνταρ / Ο πελάτης πολύ ευτυχής (σ.σ.: με μας), αλλά δεν είναι ευτυχής με την Crédit Lyonnais Γενεύης (σ.σ.: προφανώς, εκτός από τη μεταφορά χρημάτων του 1991, εξακολουθούσε να υπάρχει συνεργασία και με αυτήν την τράπεζα) / Συνάντησε τους Chris E. και Dimιtris P. (σ.σ.: μάλλον αναφέρεται σε στελέχη της HSBC Ελλάδος), η προσφορά της HSBC (σ.σ.: Ελλάδος) για συνεργασία είναι εμπορικά… μη σοβαρή, …κακή. /Αρνητική αντίδραση/ Ικανοποίηση του πελάτη: καθόλου ικανοποιημένος.
{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα