Η επίσκεψη Μητσοτάκη επιβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη από το Τελ Αβίβ για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών
Τη στήριξη του Ισραήλ, όσον αφορά την κρίση με την Τουρκία, έλαβε χθες η χώρα μας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ. Στην κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Νετανιάχου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».
Οι δύο χώρες, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «ζητούμε τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Στο τραπέζι των συζητήσεων των δυο πρωθυπουργών βρέθηκαν επίσης η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού EastMed και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
«Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας, τόνισε:
«Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμενες». Μετά τη συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη γνώμη πως «η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
«Φαντασιώσεις»
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση της Αγκυρας ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται, τονίζοντας ότι αναμένει από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, κάτι το οποίο υπογραμμίζεται πλέον και από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών απέναντι στη χώρα μας.
Για το ζήτημα του τουρισμού, σημείωσε ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1.200.000 Ισραηλινοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι, αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, οι τουριστικές ροές θα αποκατασταθούν από την 1η Αυγούστου.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε: «Έχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed, που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Benjamin Gantz, καθώς και με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές, που είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είτε επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Το απόγευμα προσκύνησε στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Θεόφιλο Γ’. «Μια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ είναι χωρίς περιεχόμενο, αν δεν επισκεφτεί κανείς το Πατριαρχείο κι αν δεν προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο. Ευχαριστώ τον Θεό που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα, ως πρωθυπουργός της χώρας, στο πρώτο επίσημο ταξίδι μου -τη μετά κορονοϊού εποχή- να έρθω στην Ιερουσαλήμ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.