Ο Ρώσος πρέσβης στήριξε τις ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ, αλλά απέφυγε να καταδικάσει το deal Ερντογάν – Σάρατζ
Τα νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ διαμηνύει ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ. Πρόκειται για αναμφισβήτητη αναγνώριση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας από τη Μόσχα, η οποία εξυπηρετεί σαφώς τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Μάσλοβ ωστόσο αποφεύγει να καταδικάσει ευθέως την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπως και να χαρακτηρίσει παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ο Ρώσος διπλωμάτης έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κλιμάκωση της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο και την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ τονίζει: «Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά», ενώ επισήμανε ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του καθεστώτος των θαλασσών.
Μήνυμα
Έστειλε και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι οι τρίτες χώρες μπορούν να επιβάλουν τον εαυτό τους ως “διαμεσολαβητές” στο εν λόγω ζήτημα χωρίς την επιθυμία των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών, είτε να εμπλέκονται εν απουσία της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας – κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επισημαίνει πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. «Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και στις εκτιμήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα» σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.