Αλαλούμ επικρατεί με την απόφαση για την υποχρεωτική ιατρική συνταγή για τα αντιβιοτικά, που υποτίθεται ότι ισχύει από χθες.
- Από τη
Ρίτα Μελά
Τελικά, όμως, η εφαρμογή της… ανεστάλη «λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (π.χ. οδοντίατροι)».
Την εξήγηση αυτή αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε χθεσινή του ανακοίνωση, στην οποία ενημερώνει τα μέλη του ότι «θα εκτελούν τις συνταγές αντιβιοτικών όπως σήμερα μέχρι νεωτέρας». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η καθυστέρηση της εφαρμογής της απόφασης οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της πανδημίας η ΗΔΙΚΑ δεν έχει προλάβει να ετοιμάσει τη σχετική πλατφόρμα με όλα τα αντιβιοτικά που θα ενταχθούν στην άυλη συνταγογράφηση. Οπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΠΙΣ, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητη την αναστολή της απόφασης.
«Και αυτό γιατί η Ελλάδα θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με τραγική συνέπεια εκατοντάδες συνάνθρωποί μας να χάνουν ετησίως τη ζωή τους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, εξαιτίας των αντιβιοτικών που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, παρά την ύπαρξη νόμου εδώ και 47 χρόνια, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Γι’ αυτό, εξάλλου, η όποια αναστολή για οποιονδήποτε πραγματικό ή προσχηματικό λόγο και του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 θα είναι απαράδεκτη και σε τελείως λανθασμένη χρονική στιγμή».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί «αδιανόητο οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα και ο νόμος αυτός να έχει την τύχη άλλων νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έμειναν στα χαρτιά». Να σημειωθεί ότι με νόμο του περασμένου Φεβρουαρίου προβλέπεται και χειρόγραφη επιλογή, όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι εφικτή.