Εξώδικο Μιωνή-Παπασταύρου: «Δεν ξεπλύναμε τα χρήματα Μπούτου» – Τι αναφέρουν για τα 3,7 εκατ. ευρώ

Εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία, με την οποία διαψεύδουν δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για ανάμειξή τους στο «ξέπλυμα» 3.700.000 ευρώ του αποθανόντος παλαιού υπουργού Ιωάννη Μπούτου, απέστειλαν στη «δημοκρατία» ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής και ο συνεταίρος του στην επενδυτική εταιρία CMA, Σταύρος Παπασταύρου.

Το εξώδικο δεν συνυπογράφεται από τον κ. Μάρκο Καμχή, ο οποίος είναι επί σειρά ετών συνεργάτης των κ. Μιωνή και Παπασταύρου και επίσης κατονομάζεται στο δημοσίευμα. Ενδεχομένως, ο κ. Καμχής να μην επιθυμεί δημοσιότητα, επειδή την παρούσα περίοδο εμφανίζεται ως εκπρόσωπος μιας επενδυτικής εταιρίας (αγνώστων μετόχων) από τις… Μπαχάμες, που ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη ΛΑΡΚΟ.

Αναλυτικά, το εξώδικο αναφέρεται στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στη «δ» και στον ιστότοπο «www.dimokratianews.gr», με τίτλο «Νέα αποκάλυψη! Μιωνής – Παπασταύρου συνένοχοι στο ξέπλυμα 3.700.000€ του παλιού υπουργού Ιωάννη Μπούτου»!

Όπως αναφέρεται στο εξώδικο, τα δημοσιεύματα αποκάλυπταν ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής της Βουλής και πιθανώς έχουν “παραπέσει” μέχρι τώρα (ή και δεν είχαν αξιολογηθεί ορθώς από τη Δικαιοσύνη), ο αποθανών πολιτικός είχε εμπιστευθεί τη διαχείριση λογαριασμού που διατηρούσε στην τράπεζα HSBC Γενεύης στον κ. Μιωνή και σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που συνδέονται μαζί του.

Η αναφορά κάποιου Έλληνα πολίτη στη “λίστα Λαγκάρντ” δεν σημαίνει αυτόματα ότι ήταν φοροφυγάς και “ξέπλενε” χρήματα, αλλά ο λογαριασμός Μπούτου αξιολογήθηκε ως ύποπτος. Αυτό συνέβη το 2013, επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά, και οι κληρονόμοι του Ι. Μπούτου κλήθηκαν να πληρώσουν τα σχετικά -τεράστια- πρόστιμα».

Κατά το δημοσίευμα, το οποίο απορρίπτεται από τους ενδιαφερομένους μέσω του εξωδίκου τους, «τα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή της Βουλής και δίνουν νέα τροπή στις ποινικές ευθύνες του κ. Μιωνή και των συνεργατών του δείχνουν τα ακόλουθα:

  • Ο κωδικός Μιωνή στην HSBC Γενεύης ήταν ο «5090142709». Από τις 27 Νοεμβρίου 1997, και για μία δεκαετία, συνδέθηκε ιδιοκτησιακά και διοικητικά-διαχειριστικά με πλήθος λογαριασμών ιδιωτών και εταιριών. Ο κωδικός Μπούτου ήταν ο «27598».
  • Ο λογαριασμός Μπούτου ενεργοποιείται στις 23 Ιουλίου 1998 και, την ίδια ημέρα, διασυνδέεται αμέσως με τον Σ. Μιωνή. Ακολουθεί η διασύνδεση και ευθύνη διαχείρισης του ίδιου λογαριασμού, για αρκετά χρόνια, υπό την επενδυτική εταιρία του κ. Μιωνή, τη CMA. Συνδέονται με τον λογαριασμό Μπούτου -και πάλι- ο ίδιος ο κ. Μιωνής, καθώς και οι Αγγ. Μεταξάς (συνεταίρος του), Αλ. Ματαθίας (ξάδελφος, λογιστής και αντίκλητος του Σ. Μιωνή), Στ. Παπασταύρου (συνεταίρος των Σ. Μιωνή και Αγγ. Μεταξά) και τα στελέχη της εταιρίας Μ. Καμχής, Μ. Εφραίμογλου και Μ. Παντελή».

Στο άρθρο της «δημοκρατίας» αναφερόταν ακόμα πως «δεν είναι σαφές -και θα πρέπει να κληθεί να το διευκρινίσει ο κ. Μιωνής- με ποιον τρόπο διακινήθηκαν, απεστάλησαν ή κατατέθηκαν (με μετρητά;) τα χρήματα του ανοίγματος του λογαριασμού. Παράλληλα, είναι χρήσιμο να αποσαφηνιστεί αν έλεγξε την προέλευση των χρημάτων Μπούτου και τη νόμιμη κτήση και μεταφορά τους».

Στο εξώδικο των κ. Μιωνή και Παπασταύρου περιέχεται, επίσης, η απάντηση της «δημοκρατίας» σε δήλωση που είχε εκδώσει ο πρώτος εξ αυτών, με την οποία είχε αρνηθεί γνώση και ανάμειξη στην υπόθεση και στρεφόταν, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, κατά του εκδότη της «δ», Ιω. Φιλιππάκη.

Οι δηλώσεις και απαιτήσεις του εξωδίκου

Στο εξώδικο των κ. Μιωνή και Παπασταύρου αξιολογείται πως «τα ανωτέρω περιεχόμενα των εν λόγω άρθρων, όπως παρουσιάζονται και διατυπώνονται, είναι στο σύνολό τους ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά, με μοναδικό σκοπό των άρθρων να μας κηλιδώσουν και να δημιουργήσουν εντύπωση για σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας οικονομικές δραστηριότητες για εμάς και τους οικείους μας.

Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι δεν υφίσταται καμία συναυτουργία στην υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, μεταξύ του πρώτου από εμάς και του θανόντος υπουργού Μπούτου. Επίσης και για τον δεύτερο από εμάς δεν υφίσταται καμία συναυτουργία στην υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά τα δημοσιεύματά σας. Μάλιστα, σας δηλώνουμε ότι δεν υπήρχε ούτε καν γνωριμία κανενός από εμάς με τον θανόντα υπουργό Ι. Μπούτο».

Στο εξώδικο, που στρέφεται κατά της «Εστία Επενδυτική» (εκδότρια εταιρεία της «δ») και των βασικών επιτελών της εφημερίδας, υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

  • «Επειδή όλοι από κοινού ισχυρισθήκατε και διαδώσατε σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, ήτοι το αναγνωστικό σας κοινό και μέσω του διαδικτύου, τις ανωτέρω ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές σε βάρος μας, που διαλαμβάνονται στα ανωτέρω δημοσιεύματα, οι οποίες γνωρίζατε ότι είναι απολύτως ψευδείς και ότι βλάπτουν την τιμή και την υπόληψή μας, αλλά και την τιμή και την υπόληψη των οικείων μας.
  • Επειδή η ανωτέρω συμπεριφορά σας είναι παράνομη και αντικείμενη στη δημοσιογραφική δεοντολογία, είχε δε ως αποτέλεσμα να υποστούμε σημαντική ηθική βλάβη,

Σας καλούμε, όπως αποκαταστήσετε την εις βάρος μας προσβολή, με την απόσυρση των ανωτέρω άρθρων, τόσο από την έντυπη έκδοσή σας, με σχετική σημείωση σε πρωτοσέλιδο αυτής, όσο και από τον ειδησεογραφικό ιστότοπό σας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκασθούμε να προχωρήσουμε δικαστικώς εναντίον σας, ενώπιον κάθε αρμοδίου δικαστηρίου και Αρχής, για την αποκατάσταση της βλάβης που υποστήκαμε, με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας».

Η απάντηση της «δ»

Πρώτα απ’ όλα, καταγράφουμε με -ειλικρινή- ικανοποίηση τις ήπιες και ευπρεπείς διατυπώσεις του εξωδίκου που έρχονται σε αντίθεση με την έως τώρα πρακτική ύβρεων εκ μέρους του κ. Μιωνή. Επί της ουσίας, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε είναι 100% έγκυρα και από αξιόπιστες πηγές, που βεβαιώνουν ότι όλα αποδεικνύονται από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Τα τεκμήρια είναι αμάχητα. Αν υπήρχαν ανακρίβειες στο άρθρο μας, η «δ» θα είχε το θάρρος να επανορθώσει.

2. Ο ίδιος ο κ. Μιωνής, που άκριτα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με ψεύδη, συκοφαντίες και αλληλοαναιρούμενα στοιχεία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τους νόμους, όπως και όποτε τον συμφέρει. Τα εναντίον του στοιχεία, που διαθέτει η ίδια ακριβώς επιτροπή, θα ζητηθούν και χρησιμοποιηθούν νομίμως από τη «δ», ώστε να θεμελιωθούν οι αδικοπραξίες του, ενώπιον των αρμόδιων Αρχών, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά μας.

3. Οι κ. Μιωνής και Παπασταύρου δηλώνουν εμφατικά ότι «δεν γνώριζαν προσωπικά» τον Ι. Μπούτο (η «δ» δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο), αλλά αποφεύγουν επιμελώς να απαντήσουν αν γνώριζαν την πολιτική ιδιότητά του, όπως επεσήμαινε το άρθρο μας. Γιατί στον επενδυτικό κλάδο ισχύει η αρχή «γνώριζε τον πελάτη σου» και την προέλευση της περιουσίας του, ενώ οι απαιτήσεις ελέγχου για τα χρήματα ενός πολιτικού είναι ακόμα μεγαλύτερες.

4. Αν (για να κάνουμε τον συνήγορο του διαβόλου) οι κ. Μιωνής και Παπασταύρου δεν είχαν πρόσβαση στον λογαριασμό Μπούτου, μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβαινε; Μήπως υπαινίσσονται ότι ήξεραν απλώς έναν τραπεζικό-επενδυτικό κωδικό, χωρίς να γνωρίζουν το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου; Μήπως αποποιούνται κάθε ευθύνη και θέλουν να καταστήσουν υπεύθυνη, για τον Μπούτο και άλλους πελάτες, την HSBC, λέγοντας ότι απλώς ενεργούσαν για λογαριασμό της; Πάσα εξήγηση δεκτή!

Η επανεμφάνιση Παπασταύρου και ο Σαμαράς που «εκπλήσσεται»!

Το εξώδικο σηματοδοτεί και την πρώτη κοινή εμφάνιση του κ. Στ. Παπασταύρου (γνωστού από τη θητεία του στο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά) ως δίδυμο με τον κ. Μιωνή. Επί σειρά ετών αρνούνταν τη συνεταιρική σχέση και δράση τους στη CMA και τη «λίστα Λαγκάρντ», παρά το πλήθος των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων.

Σε ανύποπτο χρόνο, ο ίδιος ο κ. Μιωνής είχε τονίσει πως ο κ. Παπασταύρου ήταν συνεταίρος του, σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» (9 Ιουνίου 2006) προς τον τότε δημοσιογράφο και νυν βουλευτή της ΝΔ (και μέλος της Επιτροπής της Βουλής), Δημ. Μαρκόπουλο. Επίσης, στη «Ναυτεμπορική» (26 Νοεμβρίου 2007), τα στελέχη της CMA Μ. Καμχής και Ι. Προκόπης είχαν δηλώσει ότι ο κ. Παπασταύρου ήταν ένας «από τους τρεις βασικούς διαχειριστές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της θητείας του, συγκάλυπτε την υπόθεση Μιωνή και διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι ο κ. Παπασταύρου δεν ήταν συνεταίρος, αλλά απλώς δικηγόρος του. Όταν, μάλιστα, τον Ιούνιο του 2014, η «δ» έθεσε υπόψη του κ. Σαμαρά δικόγραφο, όπου μία Αγγλίδα δικηγόρος του κ. Μιωνή ανέφερε πως ο κ. Παπασταύρου ήταν συνεταίρος του, ο τότε πρωθυπουργός απάντησε το ιστορικό: «εκπλήσσομαι»!

Σήμερα, δεν είναι σαφές αν το περιεχόμενο του εξωδίκου εγκρίθηκε από τον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος πρόσφατα υπερασπίστηκε (στο «Βήμα») την αθωότητα του κ. Παπασταύρου ως προς τη «λίστα Λαγκάρντ». Επίσης, ο κ. Μιωνής, με υπόμνημά του στη Βουλή, στις 10 Μαρτίου, προσπάθησε να αποσυνδέσει τον κ. Σαμαρά από την ανάμειξή του στην υπόθεση της «λίστας».

Χρησιμοποίησε διατυπώσεις ότι ο κ. Σαμαράς δεν μεσολάβησε για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού το 2012-14, σχετικά με δημοσιεύματα της «δ» και ότι δεν τον είχε συναντήσει όσο ήταν πρωθυπουργός, αποσιωπώντας, πάντως, συνάντησή τους, τον Φεβρουάριο του 2012, ενόψει των εκλογών εκείνης της χρονιάς.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα