Χωρίς την τέχνη θα ήταν αδύνατον να περάσει σχετικά «αναίμακτα» η περίοδος της καραντίνας. Οι κινηματογραφικές ταινίες στην τηλεόραση, η μουσική, τα ντοκιμαντέρ, τα μυθιστορήματα, η ποίηση και όλες οι άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης έκαναν καλή συντροφιά στη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας. Η τέχνη έσωσε εκατομμύρια Ελληνες και από ψυχικά άλγη, αλλά και από τις παθήσεις που ακολουθούν τις περιόδους μεγάλου στρες.
Αυτή την περίοδο οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Το ίδιο το κράτος τούς έχει απαγορεύσει να εργάζονται. Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι μπουάτ, τα κέντρα διασκέδασης, οι αίθουσες συναυλιών, όλοι οι χώροι όπου συναθροίζονται άτομα έχουν κατεβάσει ρολά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Αυτή η απροσδόκητη, δυσάρεστη εξέλιξη έρχεται έπειτα από μία δεκαετία μνημονιακής ένδειας που έπληξε καίρια τον χώρο της τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ανεργία στους ηθοποιούς υπολογίζεται στο εξωφρενικό 90%! Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και εκπέμπουν SOS με αποδέκτη του σήματος κινδύνου την κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής ουδέν ουσιώδες έχει πράξει για τον καλλιτεχνικό κλάδο.
Και το επίδομα των 800 ευρώ πρέπει να δοθεί, αλλά και η κυβέρνηση να λάβει πολιτικές αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δηλαδή να μεριμνήσει για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη συνέχιση της… ύπαρξης ελληνικής τέχνης. Η εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα πολιτική -από τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι τη θεομηνία των τουρκοσίριαλ στα κανάλια- ευνοεί τον τερματισμό της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής και όχι τη συνέχισή της.
Οι καναλάρχες εξυπηρετούνται γενναιόδωρα από την κυβέρνηση. Πριν από τρεις ημέρες με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πέρασε η μείωση στο μισό της πληρωμής προς την Digea για τα κανάλια! Σ’ αυτούς λοιπόν τους μιντιάρχες πρέπει να επιβληθεί η ενσωμάτωση νέων ελληνικών σειρών στο πρόγραμμα των σταθμών τους. Ο εκτουρκισμός της τηλεόρασης πρέπει να τελειώσει.
Η Ελλάδα μπορεί να παράγει τέχνη και οι εργάτες της χρειάζονται τη στήριξη όλων.