Η κυβέρνηση που κλήθηκε να διαχειριστεί το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο αναγκάστηκε να ακυρώσει τη διαδικασία της κατάρτισης
Στην αυλή του Μαξίμου σκάει με ανεπιθύμητες παρενέργειες το σκάνδαλο (πρώτο για αυτή την κυβέρνηση) της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων της χώρας, υποχρεώνοντας το Μαξίμου και αναπάντεχα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δεινή πολιτική απολογία. Με επείγον δελτίο Τύπου που συντάχθηκε καθ’ υπόδειξιν του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σήμανε χθες άτακτη υποχώρηση, ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα-φιάσκο, που μέχρι λίγες ώρες πριν υπερασπιζόταν ολόθερμα, ανακαλείται οριστικά.
Τα εμπλεκόμενα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), στα οποία, όπως αποδείχθηκε με κριτήρια αρπαχτής, ανατέθηκε το έργο, βγαίνουν από το «παιχνίδι», χωρίς όμως, όπως εξηγεί καθησυχαστικά το υπουργείο, οι επιστήμονες να χάσουν το δικαίωμα να εισπράξουν το ειδικό επίδομα των 600 ευρώ που δικαιούνται λόγω της κρίσης.
Πρόκειται, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά, για μια εύλογη και επιβεβλημένη αποκατάσταση της ηθικής τάξης, με υπολογίσιμες πάντως πολιτικές παρενέργειες, καθώς είχε προηγηθεί σήμα αναδίπλωσης από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος άφησε να φανούν κάτω από τις γραμμές η εύγλωττη αμηχανία και οργή του πολιτικού του προϊσταμένου.
Σε μια κλωστή
Οι διαθέσεις ως εκ τούτου για τον επισπεύδοντα υπουργό, ο οποίος με τρόπο καταφρονητικό αντιμετώπιζε τους επικριτές του εγκλωβίζοντας την ίδια στιγμή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανοίκεια υπεράσπιση μιας εξαρχής ύποπτης ανάθεσης, είναι άκρως αρνητικές και η πολιτική του μοίρα κρέμεται σε μια κλωστή.
Υπενθυμίζεται συνοπτικά, με βάση τις καταιγιστικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στις οποίες πρωτοστάτησε πριν από δύο Κυριακές η «κυριακάτικη δημοκρατία», ότι η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ευχέρεια να χρησιμοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση ΚΕΚ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Θα μπορούσε μάλιστα να τους ενισχύσει απευθείας με 800 αντί για 600 ευρώ χωρίς να χρειαστεί πολλά. Προς γενική έκπληξη το αρμόδιο υπουργείο επέλεξε «να βάλει στο κόλπο» επτά πλατφόρμες που στήθηκαν άρον άρον για τη διανομή μέσω ΚΕΚ, ενός ποσού ύψους 193.000.000 ευρώ. Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 κακομεταφρασμένες σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που ήταν… αρκετές για την τελική επιλογή!
Φτάσαμε έτσι σε γελοία φαινόμενα και σπαρταριστά παρατράγουδα που προκάλεσαν χλευαστικές εκδηλώσεις στο πανελλήνιο, όπου πέρα από τις λεκτικές ασυναρτησίες καλούνταν προσβλητικά πτυχιούχοι μηχανικοί του Πολυτεχνείου να εκπαιδευτούν στο πώς ανοίγει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και μπαρουτοκαπνισμένοι δικηγόροι να μάθουν πώς να ταξινομούν φακέλους…
Όλοι αυτοί, όπως και άλλες αξιοπρεπείς κατηγορίες επιστημόνων ορίστηκε να πάρουν με επιταγή (πρόγραμμα voucher) μόνο 600 ευρώ για προγράμματα εικονικής αξίας, ενώ το κράτος θα πλήρωνε 1.070 ευρώ για καθέναν, προκειμένου τα 470 ευρώ να καταλήξουν στο ταμείο των ιδιοκτητών ΚΕΚ. Πρόκειται χωρίς περιστροφές για πάρτι εκατομμυρίων που στήθηκε, όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας προκειμένου να ευνοηθούν ορισμένοι παράγοντες της αγοράς με ισχυρές προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό και την αυλόπορτα του Μαξίμου.
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, μαζεύοντας άναυλα πίσω το πρόγραμμα-φιάσκο, δικαιολογείται ότι «δεν υπηρετεί τον σκοπό για τον οποίον επιλέχθηκε», αναγνωρίζοντας ταπεινά τώρα ότι «το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα».
Απαξίωση
Δεν πάει όμως πολύς καιρός από τότε που ο κ. Βρούτσης κατακεραύνωνε τους επικριτές του λέγοντας απαξιωτικά: «Δεν περιμένει κανείς από αυτούς να κατανοήσουν πώς λειτουργούν η οικονομία, η αγορά και ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Οι Ελληνες πληρώσαμε, άλλωστε, πολύ ακριβά δίδακτρα τα προηγούμενα χρόνια». Να υποθέσει κανείς ότι ο υπουργός περιλαμβάνεται σε εκείνους που δεν έμαθαν το μάθημά τους;