«Μου κάνεις τη ζωή δύσκολη»: Μια από τις ατάκες που ακούγονται πριν από κάθε χωρισμό, διάλυση συνεταιρισμού ή Brexit
Αν η απόβαση στη Νορμανδία είχε ανατεθεί σε όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ουδέποτε θα είχε γίνει. Πρώτα και κύρια η Ε.Ε. δεν θα είχε κανέναν λόγο να στραφεί εναντίον της χώρας που τη δημιούργησε. Κάτι σαν την Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρξε στον 20ό αιώνα. Το έλεγαν 3ο Ράιχ. Η σημερινή Ε.Ε. είναι εγγονάκι του Ντγίτεν Γάιχ (όπως το προφέρουν οι Γεγμανοί, οι φίλοι μας), αλλά δεν ξηγιέται ακόμα συνεννόηση μετά πολυβόλων. Απλά, έχουν ένα μπουρί και σου πίνουν το αίμα, ήτοι ρουφάνε τα λεφτουδάκια σου διά των φόρων που επιβάλλουν οι υπάλληλοί τους.
Ενας επιπλέον λόγος της μη ευδοκιμήσεως μιας απόβασης της Ε.Ε. στη Νορμανδία θα ήταν το πολύπλοκον του πράγματος. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του Στρασβούργου και κάθε άλλου αξεσουάρ του Χερ Σόιμπλε θα έκαναν ένα σχέδιο μερικών εκατομμυρίων λέξεων ώστε να ήταν πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί. Θα είχαν προβλέψει και πόση ακτινοβολία θα εξέπεμπαν οι αρβύλες των οπλιτών ένεκα του γυαλίσματος και πόσους κόκκους τσαγιού θα έπρεπε να έχει κάθε φακελάκι. Κι όλα αυτά μαζί τα αναλυτικά σχεδιάσματα θα πήγαιναν (μαζί με τους αναρίθμητους και αδικοχαμένους οπλίτες) στον Τάρταρο μόλις ηχούσε η πρώτη τουφεκιά.
Κάθε σχέδιο για να πετύχει πρέπει να είναι απλό. Και αυτό το γνώριζαν οι Βρετανοί όταν ψήφιζαν το Brexit. Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο δημοσιοποίησε το μονοσέλιδο, χειρόγραφο σχέδιο του στρατηγού Μπέρναρντ Μοντγκόμερι για την απόβαση στη Νορμανδία – την πιο σύνθετη και ριψοκίνδυνη επιχείρηση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου 160.000 στρατιώτες πέρασαν τα στενά της Μάγχης σε μια ημέρα, υποστηριζόμενοι από εκατοντάδες πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.
Ο Μοντγκόμερι στο πλάνο του έγραφε (κάτω δεξιά) ότι «το κλειδί όλων είναι η απλότητα». Πόση απλότητα να περιμένει κάποιος από μια δράκα παράξενων ανθρώπων που βγάζουν πολυσέλιδες οδηγίες για το πόσο στραβές οφείλουν να είναι οι μπανάνες που πωλούνται στην Ε.Ε.;
Παναγιώτης Λιάκος