Ολο και δυσκολεύει η ζωή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι άστεγοι αυξάνονται συνεχώς, η διακίνηση των ναρκωτικών έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο παντού, οι πλατείες μετατρέπονται σε γκέτο και το παιχνίδια για τα παιδιά έχουν γίνει είδος εν ανεπαρκεία.
Θα μάθατε από τη «δημοκρατία» για την επίσκεψη που έκαναν προχτές το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι της περιοχής της Ροτόντας.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η περιοχή της Ροτόντας βρίσκεται στα τριάντα μέτρα πάνω από την Εγνατία, που είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, και σχεδόν δίπλα στα πανεπιστήμια. Δηλαδή δεν πρόκειται για καμιά περιοχή που είναι στη μέση του πουθενά.
Οι κάτοικοι λοιπόν διαμαρτύρονται και μιλούν για δραματική κατάσταση και για σταδιακή υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής. Και τα έβαλαν και με τη δημοτική αρχή και τον Γιάννη Μπουτάρη.
Το ανησυχητικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται στην πλατεία Ναυαρίνου και στο πάρκο της ΧΑΝΘ, που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά από την Εκθεση και την παραλία της πόλης και όπου η διακίνηση ναρκωτικών είναι επίσης καθημερινή.
Εκεί, παλιά, δίπλα στην παιδική χαρά, που είναι μία από τις λίγες που έχουν απομείνει σε όλο το κέντρο της πόλης, μαζί με τα παιδιά πάνω στις κούνιες και τις τραμπάλες έβλεπε κανείς στα παγκάκια αυτές τις σκοτεινές φάτσες που ψάχνουν για τη δόση τους. Και λέω παλιά, γιατί τώρα η παιδική χαρά ανακαινίζεται, οπότε παιχνίδια στις κούνιες δεν υπάρχουν…
Την ίδια θλιβερή εικόνα εκμυστηρεύονται και οι φαρμακοποιοί του κέντρου της πόλης, όπου η καθημερινότητα του εμπορίου έχει γίνει πια ένα επικίνδυνο επάγγελμα.
«Αναγκάστηκα να μετακομίσω γιατί η κατάσταση δεν αντιμετωπιζόταν. Παίζαμε τη ζωή μας κάθε φορά που διανυκτερεύαμε κορόνα γράμματα» μου έλεγε πρόσφατα φαρμακοποιός που διατηρούσε φαρμακείο στην Καλαμαριά, μια περιοχή που δεν θεωρείται υποβαθμισμένη. Αφησε την Καλαμαριά, μετακόμισε προς το κέντρο και σταμάτησε να διανυκτερεύει…
«Ετσι είναι η καθημερινότητά σου;» ρώτησα έτερο φαρμακοποιό στην περιοχή του Βαρδάρη. Αντί απάντησης, μου είπε το εξής: «Εξι στους δέκα πελάτες που μπαίνουν στο μαγαζί μου από τις 7 το απόγευμα και μετά είναι εξαρτημένοι».
Μπορεί σήμερα να σας μαύρισα την ψυχή, αλλά η καθημερινότητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει γίνει σκληρή.
Και όσο και αν ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι το καράβι έχει αρχίσει να γυρίζει, η πραγματικότητα δύσκολα αλλάζει.
«Π. Μελάς»