Ανάγκη για άμεσα αυστηρά μέτρα στον χώρο του ποδοσφαίρουΑπό τη
Βάσω Κόλλια
Θα περίμενε κανείς ότι ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης θα είχαν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο. Κι όμως, καθημερινά αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και τελικά μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν. Η εικόνα με τον επιχειρηματία πρόεδρο ΠΑΕ να εισβάλλει παράνομα στον χώρο του γηπέδου οπλοφορώντας μόνο σοκ προκαλεί. Εικόνα που δεν θα συναντήσεις σε καμία άλλη δυτική χώρα. Αναρωτιέσαι, τελικά, μήπως έχουμε γίνει μια μετασοβιετική δημοκρατία που δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς… Στις ΠΑΕ λειτουργεί ο νόμος του πιστολέρο; Και πού είναι ο νόμος της Πολιτείας;
Τι συμβαίνει, τελικά, σε αυτόν τον χώρο που δεκαετίες προσπαθεί -ή τουλάχιστον υποστηρίζει ότι προσπαθεί- η Πολιτεία να εξυγιάνει; Και γιατί τα σπασμένα τα πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες – για να θυμηθούμε και τις αμέτρητες φορές που οι κυβερνήσεις χάριζαν τα χρέη των επιχειρήσεων ΠΑΕ γιατί πιέζονταν από τους οπαδούς! Τους οπαδούς αυτούς, τους οποίους οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν εκβιαστικά ως μέσο πίεσης για να προστατέψουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.
Ο φίλαθλος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την υγιή ύπαρξη του αθλήματος. Η ελληνική κυβέρνηση μίλησε και πάλι για νέο Grexit, ποδοσφαιρικό αυτήν τη φορά. Ο,τι δεν μπορεί να λύσει απλώς το οδηγεί στην έξοδο, απλώς το διακόπτει.
Διακόπτει το ελληνικό πρωτάθλημα και οι ομάδες μας δεν θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και, βέβαια, μόλις τελειώσουν οι αποκλεισμοί, θα αρχίσουμε και πάλι τα ίδια. Ο αποκλεισμός από μόνος του δεν σημαίνει εξυγίανση. Εξυγίανση σημαίνει ριζικές αλλαγές και σύγκρουση, πραγματική σύγκρουση με τα συμφέροντα αλλά και τις νοοτροπίες και τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό βέβαια έχει πολιτικό κόστος, αλλά μόνο έτσι το ποδόσφαιρο μπορεί να υπηρετήσει τον σκοπό του και να γίνει μια οικογενειακή απόλαυση.
Αυτές τις μέρες οι ιθύνοντες ας ρίξουν μια ματιά στα μέτρα που είχε πάρει η Μάργκαρετ Θάτσερ και έκανε το ποδόσφαιρο ένα πραγματικό θέαμα που απευθύνεται με ασφάλεια σε κάθε οικογένεια. Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε τη βούληση να επιβάλει πολύ αυστηρές διατάξεις, με πολύ σκληρές τιμωρίες για τους παραβάτες, που περιλάμβαναν ακόμα και φυλάκιση ενός μήνα ή την πληρωμή πολύ μεγάλου προστίμου. Ο νόμος που θεσμοθέτησε με το όνομα «Πράξη για τους Θεατές του Ποδοσφαίρου» («Football Spectators Act») και τέθηκε σε εφαρμογή το 1989 προέβλεπε:
• την κατάργηση των θέσεων για όρθιους θεατές,
• την υποχρεωτική χρήση καμερών στα γήπεδα,
• την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα,
• την υποχρεωτική έκδοση κάρτας φιλάθλου από τους συλλόγους και
• την πλήρη ενημέρωση των συλλόγων για την ταυτότητα των μελών κάθε ομάδας.
Μήπως ήρθε ο καιρός να δούμε τι έκαναν οι άλλοι και τα κατάφεραν καλύτερα από εμάς και σε αυτόν τον τομέα; Ή μήπως τελικά δεν θέλουμε; Δυστυχώς, όπως φαίνεται, έχει και άλλο πιο κάτω. Η παρακμή μας δεν έχει τέλος. Αλλά και κάτι ακόμη: Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής αλλά και η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου πρέπει να τελειώσουν. Με κάθε κόστος. Μόνο κακό έχουν κάνει, αλλά και συνεχίζουν να κάνουν.