Προτού μας πάρουν αμπάριζα οι αποκαλύψεις που θα συνοδεύσουν τις εξελίξεις για την αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ», θα ήθελα να καταθέσω ένα στοιχείο που θεωρώ ότι πρέπει να συνοδεύσει τα ερωτήματα των πολιτών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και τις έρευνες των αρμοδίων, δικαστών και πολιτικών.
Πρόκειται για εκείνο το στοιχείο-καταλύτη που θα μας φανερώσει πώς, από πότε και γιατί συνδέθηκαν σκοτεινές σχέσεις προσώπων με ακόμη πιο σκοτεινές διαδρομές χρημάτων.
Ζούμε σε μία χώρα που πενήντα χρόνια πριν ένα «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» ή μέχρι πρότινος μία «δεξιά ρίζα στο σόι» μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξη ενός ανθρώπου.
Στον αντίποδα, θα παρελάσουν μπροστά μας ύποπτοι και κατηγορούμενοι, των οποίων οι ζωές και τα παρελθόντα κυκλοφόρησαν με άνεση από τη συνεργασία με τους ναζί κατακτητές στην εθνικόφρονα παράταξη και από την αυλή των τέως βασιλέων στις αιγαιοπελαγίτικες βίλες της ανανεωτικής Αριστεράς κι από κει στα βουλεβάρτα της «εκσυγχρονιστικής» σοσιαλδημοκρατίας.
Αναρωτιέμαι ποιο κέρατο, που λείπει από όλους τους υπόλοιπους εμάς, επέτρεψε στους τύπους αυτούς και τους προγόνους τους να μας καταστήσουν και κερατάδες και δαρμένους.
Ποια μυστικά και πόση ενοχή έφεραν κοντά τα παιδιά και τα εγγόνια ανθρώπων που φαινομενικά σε κρίσιμες περιόδους της πρόσφατης Ιστορίας μας υποτίθεται ότι βρίσκονταν απέναντι;
Τα οχυρά του Γράμμου και του Βίτσι, οι υποτροφίες για σπουδές στη Δύση, οι κομματικοί υπότροφοι στην Ανατολή, η μαύρη αγορά, η αντιπαροχή, τα λαθρεμπόρια και το εμπόριο όπλων μπορούν να χωρέσουν στο ίδιο έργο;
Σενάρια, θα μου πείτε και με το δίκιο σας. Σας έχω εξομολογηθεί άλλωστε την αγάπη μου για τον κινηματογράφο. Κρατήστε και το πρόγραμμα www.sotosblog.wordpress.com. Αλλά και αυτό που παρακολουθούμε και κυρίως αυτό που έρχεται τι είναι; Δεν είναι σενάριο που λίγα χρόνια πριν όλοι θα θεωρούσαμε «επιστημονικής φαντασίας»; Μόνο που τώρα γίνεται και «τρόμου» μαζί. Φυσικά για εμάς και όχι για τα υποκείμενα που πρωταγωνιστούν.
Για τους πρωταγωνιστές δεν υπάρχει σωτηρία. Μόνοι τους και εγκαταλελειμμένοι θα αλληλοσκοτωθούν ως θηρία που είναι, σε μία αρένα που κατασκεύασαν ως θύτες και τώρα θα επισκεφθούν και ως θύματα.
Αρένα είναι πια η ζωή μας. Η ευθύνη τους, ως εκ των πράξεων και των παραλείψεών τους προκύπτει, είναι δεδομένη. Η θυσία τους καθίσταται αναπόφευκτη για την κάθαρση μιας κοινωνίας που τη βρόμισαν περισσότερο απ’ όσο άντεχε, επιχειρώντας να την καταστήσουν και συνένοχη για να κρύψουν παλιές και νέες πομπές τους.
Στις δίκες που έρχονται, όμως, περισσότερο ενδιαφέρον και από την απόφαση, χωρίς προς Θεού να την προκαταλαμβάνουμε, θα έχουν οι καταθέσεις των μαρτύρων και κυρίως οι απολογίες, οι οποίες θα περιέχουν και αρκετά στοιχεία νέων κατηγορητηρίων, φυσικά.
Ετσι επιτέλους θα απαντηθεί και το αγωνιώδες διεθνές ερώτημα κάποιων που ήθελαν «κάποιον στη φυλακή στην Ελλάδα για όλα αυτά που γίνονται», όπως μας το είχε μεταφέρει, αμήχανα εκνευρισμένος για την αδυναμία του να το υλοποιήσει τότε, ο μοιραίος πρωταγωνιστής… τώρα.