Τα όσα έλαβαν χώρα σ´ αυτό τον όχι και τόσο… αρμονικό διάλογο εξιστορεί ο χρήστης Critical Mass στο Youtube.
Μερικά λόγια για την συγκέντρωση και συνάντηση με τον Dijsselbloem στο TU Delft, NL, 6 Μαρτίου 2015
Στις 6 Μαϊου ο Jeroen Dijsselbloem έδωσε μια ομιλία στο TU Delft με θέμα την Ελλάδα. Οργανώθηκε λοιπόν μία συγκέντρωση από ομάδα πολιτών με απώτερο στόχο να εκθέσει αφενός τον κ. Dijsselbloem σε μια πολυεθνική ομάδα πολιτών και φοιτητών σε έναν πανεπιστημιακό χώρο, σύμβολο του brain drain που λαμβάνει χώρα στις υπό κρίση περιοχές, αφ’ ετέρου το ίδιο το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ. Αυτό που συνεχίζει την παραδοσιακά αντιακαδημαϊκή πρακτική του να διοργανώνει τέτοιες συναντήσεις αποφεύγοντας διακριτικά την ύπαρξη αντιλόγου τόσο σε επίπεδο ομιλητών όσο και σε επίπεδο συμμετεχόντων, αφού η πρόσβαση στην αίθουσα της συζήτησης επιτρεπόταν μόνο σε φοιτητές προ εγγεγραμμένους στην συνάντηση.
O στόχος της συγκέντρωσης μιας πολυεθνικής ομάδας πολιτών και φοιτητών δεν επετεύχθη αφού η προσέλευση ήταν μικρή (30-40 άτομα) και, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κυρίως ελληνική.
Ο κ. Dijsselbloem, όπως μας μετέφεραν μέλη του ολλανδικού κόμματος PvDA που παρευρέθησαν στην ομιλία, εξέφρασε την επιθυμία να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους μετά το πέρας της ομιλίας του. Εν αντιθέσει με ό,τι έχουμε συνηθίσει, προέβη σε μία επίδειξη πολιτικού πολιτισμού αστικού τύπου, από αυτές που έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα των φοβικών κυβερνούντων που αν δεν φροντίσουν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, ξεγλιστράνε από τις πίσω πόρτες συνοδεία των πολυμελών προστατών τους. Ωστόσο για να μην ξεχνιόμαστε και τελείως η όχι και τόσο μυστική αστυνομία φρόντισε να γεμίσει αρκετές κάρτες μνήμης, καταγράφοντας συνεχώς τις κινήσεις μας . Επίσης, παρκάροντας το υπουργικό αυτοκίνητο σε θέση ανάπηρων απέδειξε ακόμα μια φορά ότι η εξουσία ούτε στην Ολλανδία κρατάει πλήρως τα προσχήματα.
Ο κ. Dijsselbloem, αφού άκουσε υπομονετικά την τοποθέτηση του συντρόφου που ανέδειξε τα αποτελέσματα των πολιτικών της ΕΕ στις χώρες μέλη, τον ρόλο του Προέδρου του Eurogroup στην προώθηση αυτών και τον βαθειά αντιδημοκρατικό τρόπο επιβολής τους που φρόντισε να παρακάμπτει συστηματικά τόσο την κοινοβουλευτική διαδικασία όσο και τις λαϊκές αντιδράσεις απάντησε πλήρως εναρμονισμένος με την στυγνή τεχνοκρατική γραμμή που βασίζεται στο στερεότυπο των εθνικών ατοπημάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Dijsselbloem, η κατάσταση της χώρας είναι αποκλειστική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, και κατ’ επέκταση του λαού. Ανέφερε επίσης πως με το να μεταθέτουμε τις ευθύνες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους τραπεζίτες δεν θα λύσουμε τα προβλήματά μας.
Φαίνεται πως η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει στερέψει από ιδέες. Κοντά έξι χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης μιλάει ακόμα για εθνικά λάθη και ευθύνες την ώρα που εμείς μετράμε θύματα.
Το ότι κ. Dijsselbloem κατηγορεί τις ελληνικές κυβερνήσεις για το πρόβλημα, δεν αποφεύγει ωστόσο να στηρίξει την απελθούσα αφού ανέφερε ρητά πως μέχρι πριν τις εκλογές η Ελλάδα είχε πλεόνασμα, μένει να εξηγηθεί. Είναι ο κ. Dijsselbloem τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάποια ιδεολογική ή δομική διαφορά από όλες όσες δημιούργησαν το πρόβλημα που θα της επέτρεπε να το λύσει, ή μήπως είναι η διαιώνιση αυτού του προβλήματος η επιθυμητή τακτική;
Όσον αφορά την στάση του Πανεπιστημίου, δεν είναι πρώτη φορά που ακολουθεί την πρακτική της αποφυγής της κριτικής. Αυτή τη φορά πρωτοτύπησε και με ευθείες παρεμβάσεις στους Έλληνες εργαζομένους τους. Μάλιστα, όταν είδαν πως δεν έχουν καμιά ελπίδα να τους στρέψουν εναντίον της συγκέντρωσης, φρόντισαν να τους νουθετήσουν ζητώντας τους να μην εμφανιστούν σε φωτογραφίες γιατί αυτό “θα ήταν πολύ κακό για το πανεπιστήμιο και για τους ίδιους”. Στην συνέχεια άλλαξε τον χώρο της εκδήλωσης χωρίς να προβεί σε κάποια ξεκάθαρη δημόσια ανακοίνωση ούτε για την κίνηση αυτή καθ’ αυτή αλλά ούτε για τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Η εξ ορισμού περιορισμένη πρόσβαση στο event ήταν κλειστή προ πολλού, με πρόφαση την έλλειψη χώρου, ωστόσο το event μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον συνήθη χώρο διοργάνωσης τέτοιων event, πολλαπλάσιας χωρητικότητας. Η παρατηρηθείσα προσέλευση δεν φάνηκε να δικαιολογεί αυτήν την κίνηση. Είμαστε σίγουροι πως για τις ανωτέρω τακτικές υπάρχουν λογικοφανείς δικαιολογίες, ωστόσο, η στάση του υπουργού να μιλήσει με τους συγκεντρωμένους εξέθεσε το ίδιο το πανεπιστήμιο που τεχνηέντως απέφευγε την συνάντηση. Δεδομένου ότι η συγκέντρωση επετράπη, μάς κάνει να πιστεύουμε πως αυτό που στην ουσία απέφευγε το πανεπιστήμιο ήταν η καταγραφή από τα μέσα οποιασδήποτε κριτικής έκθεσης αυτών και του καλεσμένου τους.
Σε τελική ανάλυση, όχι δεν αλλάξαμε τον κόσμο, ούτε πείσαμε τον κ. Dijsselbloem να αλλάξει το καπιταλισμό από…τα πάνω. Απέναντι όμως στην υπεροπτική τους στάση, που θέλει να κρατάει την κριτική απ’ έξω από τα διευθυντήρια τους και να συνομιλούν μαζί της χαριστικά, στα περιθώρια του χρόνου τους εμείς απαντάμε με την συνεχή παρουσία μας.
Θα είμαστε εκεί.
Critical people in solidarity
Σημείωση: Και μας δόθηκε η ευκαιρία να διασκεδάσουμε και λίγο με μαθήματα χειραψίας…