H επικοινωνιακή υστερία που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κυρίως τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζουν επί μονίμου βάσεως την κοινή γνώμη με κάθε «λεπτομέρεια» σχετικά με όσα συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) στη μακρινή αυτή χώρα της Νότιας Αμερικής. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σημειώνεται αυτός ο ορυμαγδός την ώρα που στην ίδια τη Βενεζουέλα οι πληροφορίες γίνονται γνωστές κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο.
Αυτή η εμμονή γεννά επομένως πολλές -και δικαιολογημένες- απορίες. Τη στιγμή κατά την οποία η δική μας κοινωνία φλέγεται από μείζονα ζητήματα σε όλους τους τομείς, αυτό το ενδιαφέρον για μια χώρα που βρίσκεται στο άλλο ημισφαίριο ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια της λελογισμένης ενημέρωσης. Η Ελλάδα, άλλωστε, επηρεάζεται ελάχιστα έως καθόλου από τα γεγονότα στη Βενεζουέλα. Οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται εκεί δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο, καμία επίδραση στον δικό μας χώρο.
Μόνο όποιος θέλει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα ακολουθεί ανάλογες τακτικές μετατόπισης του ενδιαφέροντος. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ενώ πολλά από τα θέματα της ελληνικής επικαιρότητας περνούν σε δεύτερη μοίρα ή κρύβονται κάτω από το χαλί. Δεν παρατηρείται αντίστοιχη σπουδή σχετικά με αυτά. Αντιθέτως υποτιμώνται ή και εξαφανίζονται. Δίνεται η (ψευδής και παραπλανητική) εντύπωση ότι ως διά μαγείας έχουν λυθεί και ξεπεραστεί τα δικά μας προβλήματα και ως εκ τούτου διαθέτουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε και να διυλίσουμε τα διαδραματιζόμενα σε μια χώρα που απέχει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.
Είναι εύλογο να συμπεράνει κανείς ότι όλο αυτό κρύβει μια προφανή σκοπιμότητα. Είτε είναι έτσι όμως είτε όχι, αποτελεί μια βλακώδη τακτική, η οποία σίγουρα πρέπει να σταματήσει. Αν νομίζουν ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα παιχνίδια που παίζονται, κάνουν μεγάλο λάθος. Καταλαβαίνει πολύ καλά και εξοργίζεται.
Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, που οξύνονται διαρκώς ύστερα από μια πολυετή κρίση, από την οποία μόνο τυπικά έχουμε εξέλθει. Τα προβλήματα και οι πληγές είναι στην καθημερινότητα, στην κοινωνία, στην οικονομία, στους θεσμούς, στο κράτος, στους αξιακούς κώδικες, στα εθνικά μας θέματα. Είναι παντού και καμιά μέθοδος αποπροσανατολισμού δεν είναι ικανή να τα «σβήσει».
Αφήστε λοιπόν τη Βενεζουέλα και ασχοληθείτε με την Ελλάδα!