Χθες έγινε γνωστό ότι εναντίον του επικεφαλής των επιθεωρητών της ΤτΕ Γιώργου Πάσχα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δάνεια που έλαβε από την Εθνική Τράπεζα όταν ακόμα δούλευε εκεί, ως επικεφαλής επόπτης. Τα δανεικά, και, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής αγύριστα, ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ… Πρόκειται για μια υπόθεση την οποία πρώτη και πάλι η «δημοκρατία» ανέδειξε, ενώ πολλές άλλες εφημερίδες αγνόησαν επιδεικτικά.
Ανεξάρτητα από το όποιο ποινικό σκέλος στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα μείζον ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα. Ο αρχιεπιθεωρητής Γ. Πάσχας δεν είναι τυχαίος. Είναι ο επικεφαλής των ελεγκτών της ΤτΕ, ο άνθρωπος που ελέγχει αν κάνουν σωστά τις δουλειές τους όλες οι εμπορικές τράπεζες της χώρας. Αν ορθώς έπραξαν, π.χ., που έδωσαν δάνειο στην τάδε ή τη δείνα εταιρία, αν πήραν επαρκείς εξασφαλίσεις, αν τα δάνεια αποπληρώνονται κ.λπ. Και όταν κατά την κρίση του κάτι δεν πάει καλά, στέλνει τον εισαγγελέα…
Αυτή τη φορά ο εισαγγελέας σκόνταψε στον ίδιο τον κ. Πάσχα. Το ερώτημα είναι, όμως, τι είχε κάνει νωρίτερα η ανώτατη τραπεζική Αρχή της χώρας, για την οποία ο κατηγορούμενος εργάζεται ως… επόπτης! Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος καταρτίζει σχέδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, όταν -πριν από μήνες, το ξαναλέμε- ο Τύπος αποκάλυψε τα δάνεια του κ. Πάσχα, ρώτησε έστω τον υφιστάμενό του αν τα εξυπηρετεί; Κι από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρώτησε τον κ. Στουρνάρα τι προτίθεται να κάνει; Τόσο οι κανονισμοί της ECB όσο και του SSM εμφανίζονται εξαιρετικά αυστηροί σε τέτοιου είδους θέματα, αφού είναι από τα πρώτα που διερευνώνται για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν διαπιστευτήρια «fit and proper» προκειμένου να αναλάβουν θέσεις τραπεζικής ευθύνης.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «F.T.» ο νέος επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria δεν δίστασε να επισημάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια από την πλευρά των εποπτών που ασκούν έλεγχο. Για να μην αδικούμε, όμως, και την ECB, και ο Mario Draghi έχει πολλές φορές καταθέσει ανάλογες απόψεις. Το ζήτημα είναι πώς διέλαθε την προσοχή τους μια τόσο καραμπινάτη υπόθεση. Μήπως επειδή ο κ. Στουρνάρας είχε σπεύσει να τους προσφέρει… καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις;
Τα πράγματα πλέον είναι απλά. Ο κ. Πάσχας, αν διαθέτει ίχνος ευθιξίας, οφείλει να διευκολύνει την κατάσταση θέτοντας τον εαυτό του στη διαθεσιμότητα της διοίκησης της ΤτΕ, τουλάχιστον όσο διαρκεί η έρευνα. Και ο κ. Στουρνάρας οφείλει, αν μη τι άλλο, να δώσει άμεσα επαρκείς εξηγήσεις. Γιατί περί ευθιξίας στην περίπτωσή του δεν τίθεται λόγος. Την έχει αποδείξει στις δικές του εκκρεμείς υποθέσεις. Οικογενειακές και μη…
Ο κ. διοικητής δεν ρώτησε;
Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.