Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα όλο τον σχεδιασμό για την άρον άρον εκποίηση του εθνικού πλούτου και την πρωτοφανούς διαστάσεως καταστροφή που θα φέρει στην πατρίδα μας η «εκμετάλλευσή» του. Με μια έρευνα που αγγίζει όλες τις πτυχές αυτού του κορυφαίου -για την Ελλάδα- ζητήματος η εφημερίδα μας αποδεικνύει ότι οι Ελληνες από την τόσο διαφημισμένη «αξιοποίηση» του ορυκτού πλούτου θα πάρουν ψίχουλα, την ίδια στιγμή που θα καταστρέφεται οριστικά και αμετάκλητα το περιβάλλον και θα προκαλούνται ακόμα και… σεισμοί στις περιοχές όπου θα πραγματοποιείται η εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Ως προς το πόσο αρνητική είναι η μεθόδευση που έχει προηγηθεί, αρκεί να σημειωθεί ότι βασικό ρόλο στη δημιουργία του νομικού πλαισίου για τις εξορύξεις έπαιξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», «ενορχήστρωσε την οικονομική καταδίκη ενός ολόκληρου λαού, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε μόλις έναν χρόνο για την αλλοίωση της “λίστας Λαγκάρντ”». Ο Παπακωνσταντίνου, λοιπόν, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Παπανδρέου, έδωσε περιβαλλοντική αδειοδότηση για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, τροποποίησε τον νόμο «περί υδρογονανθράκων 2289 του ’95 με την κύρωση του νόμου (4001/2011) για την αγορά ενέργειας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις για την έρευνα, την παραγωγή και τα δίκτυα υδρογονανθράκων και ο οποίος, μεταξύ άλλων, μειώνει δραστικά τη φορολογία των εταιριών που θα πάρουν μέρος στο “παιχνίδι”, από 40% στο 25%. Η συνθήκη θυμίζει ακόμη μία φορά αποικιοκρατία».
Το χειρότερο, όμως, στην υπόθεση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων δεν είναι το χαμηλό ποσοστό της φορολογίας των εταιριών που θα αναλάβουν αυτό το έργο, αλλά η περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκαλέσει και «θα νεκρώσει νευραλγικούς τομείς της ελληνικής, οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι η γεωργία, η αλιεία και ο τουρισμός». Οπως επισημαίνεται στο άρθρο, η εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου γίνεται «με τη διοχέτευση με υψηλή πίεση μεγάλων ποσοτήτων νερού, άμμου και ισχυρών χημικών (όπως υδροχλωρικό οξύ) στο υπέδαφος. Οι επιπτώσεις από τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων είναι καταστροφικές. Σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία, η μέθοδος έχει απαγορευτεί».
Η εφημερίδα μας δίνει στη δημοσιότητα τμήματα και σχετικής με το θέμα μελέτης που έχει γίνει από επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, και η οποία είχε χαρακτηριστεί απόρρητη. Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι το μόνο που θα απομείνει στον λαό από την «εκμετάλλευση» του ορυκτού πλούτου είναι ψίχουλα, χέρσα γη, νεκρή θάλασσα και αρκετοί σεισμοί. Ξεπούλημα κι ερήμωση παντού…