Η ημερολογιακή έναρξη κάθε έτους συνοδεύεται συνήθως από ευχές για κάτι καλύτερο και απαλοιφή από το προσωπικό και το συλλογικό τοπίο όλων των σημείων όπου εντοπίζονται προβλήματα. Στην Ελλάδα, ειδικά την παρελθούσα μνημονιακή οκταετία, τα προβληματικά στίγματα κοντεύουν να κυριαρχήσουν στη συνολική εικόνα. Οι σκιές της κρίσης έχουν πυκνώσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φαντάζει ως πιθανότερη εκδοχή η μετάβαση στο απόλυτο σκοτάδι παρά η έλευση του φωτός. Κι όμως, η Ελλάς είναι ναυς κλυδωνιζόμενη αλλά μηδέποτε βυθιζόμενη. Το γένος μας έχει αποδείξει, με κάθε δυνατό κι αδύνατο τρόπο, ότι είχε και έχει τη βούληση να ζήσει και καταφέρνει να βρίσκει ή να εφευρίσκει τρόπο για να αντεπεξέρχεται στις δύσκολες καταστάσεις.
Για να ξεφύγει το εθνικό σκάφος από τις συμπληγάδες πέτρες της πολύπλευρης κρίσης πρέπει να δράσει ορθά και τολμηρά η πολιτική εξουσία. Το 2017 ήταν ακόμη ένα έτος κατά το οποίο οι έχοντες την αρχή απογοήτευσαν το πανελλήνιο. Οι Ελληνες όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν από τις επιδόσεις των κομματικών ηγητόρων και των διαχειριστών της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά αποκαρδιώθηκαν, διότι πλέον δεν αμφισβητούνται μόνο οι ικανότητές τους αλλά και οι ίδιες οι προθέσεις τους. Τόσα ψέματα και δικαιολογίες είναι δύσκολο να ανεχθεί ή να δικαιολογήσει ακόμα και ο πλέον καλόπιστος των πολιτών.
Στα εθνικά θέματα, στα ζητήματα αμιγώς οικονομικής φύσεως, αλλά και στη λεγόμενη «κοινωνική ατζέντα» ήταν ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις, εκείνες που δεν ακολουθούν τον ολέθριο δρόμο της νεοταξικής παρακμής. Ο εποικισμός της χώρας από μουσουλμάνους, η νομοθέτηση της επιλογής αλλαγής φύλου, η υπερφορολόγηση, οι πλειστηριασμοί των κατοικιών και η βιασύνη των περισσοτέρων να «κλείσουν» την «εκκρεμότητα» της ονομασίας των Σκοπίων ήταν μερικά από τα επεισόδια του ελληνικού δράματος, στα οποία φάνηκε η γύμνια της παρωχημένης, καθεστωτικής αντίληψης για την πολιτική.
Για να επιτευχθεί εθνική ανάταση και να προκόψει ο λαός πρέπει να δοθεί περισσότερη ελευθερία στους πολίτες. Ελευθερία εθνική και οικονομική. Αυτό σημαίνει επανελλήνιση των βασικών θεσμών του κράτους (όπως η παιδεία) και φιλελευθεροποίηση της οικονομίας (κάτι εντελώς διάφορο από τον άπατρι νεοφιλελευθερισμό). Η εξουσία, υλική και πνευματική, πρέπει να ξαναπεράσει στους Ελληνες. Τα παγκοσμιοποιητικά φληναφήματα του μηδενισμού, ο εθνικός και θρησκευτικός αποχρωματισμός που επιδιώκεται στο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αποτελέσουν άμεσα παρελθόν. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τη σταδιακή δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων μέσω της υπερφορολόγησης με τα χαράτσια τύπου ΕΝΦΙΑ. Οι Ελληνες δεν πολέμησαν επί χιλιετίες για να χρηματοδοτήσουν μέσω της φορολόγησής τους τον αφανισμό του έθνους και την υποταγή του λαού στους ξένους. Καλή χρονιά σε όλους και καλή λευτεριά στην πατρίδα μας!