Η ανικανότητα και ο δόλος χρειάζονται πάρα πολλά λόγια, αναρίθμητες δικαιολογίες και προφάσεις για να κρυφτούν από πίσω τους. Η επάρκεια, το ενδιαφέρον, ο πατριωτισμός και η κατάρτιση πάνω σε ένα αντικείμενο γίνονται ορατά και αποδείξιμα διά των πράξεων.
Στην πικρή κι ακριβή πατρίδα μας πολλά είναι τα λόγια που εκστομίζουν για τον πολιτισμό οι (συνήθως άσχετοι με το αντικείμενο) πολιτικοί προϊστάμενοι της Δημόσιας Διοίκησης και οι πράξεις τους αποδεικνύουν το αντίθετο. Τα σημαντικά τα θεωρούν ασήμαντα και στα τετριμμένα, στα εφήμερα και τα επιβλαβή δίνουν όλη την προσοχή τους.
Ενα από τα πρόσφατα κρούσματα, όπου έγιναν ορατές οι συνέπειες της εγκληματικής αδιαφορίας του πολιτικού κόσμου για την ανεκτίμητη πολιτισμική κληρονομιά μας, είναι αυτό που συνέβη με την κλοπή των πετρωμάτων που βρέθηκαν στην Κίσσαμο Χανίων και πάνω στα οποία οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη ανθρώπινης βάδισης, ηλικίας 5.700.000 ετών. Οπως έγραψε η «δημοκρατία», λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση (31 Αυγούστου) των αποτελεσμάτων της σπουδαίας έρευνας, που «γκρεμίζει» τις υπάρχουσες θεωρίες για τη χρονολόγηση του ανθρώπινου είδους στην Ευρώπη και για την εξέλιξή του στο πέρασμα των αιώνων, «άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο χώρος ήταν αφύλακτος (!), αφαίρεσαν τμήματα πετρωμάτων από δέκα πατημασιές, σε σύνολο 50 που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην περιοχή, και προκάλεσαν φθορές στα πετρώματα, βάφοντάς τα με σπρέι».
Η αστυνομία, ευτυχώς, έκανε τη δουλειά της άψογα και γρήγορα, συνέλαβε τον δράστη της κλοπής και εντόπισε τα 10 προϊστορικά αποτυπώματα που είχε αφαιρέσει. Ωστόσο, το θέμα παραμένει.
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας μας, χερσαίοι και ενάλιοι, βρίσκονται στο έλεος των βέβηλων, των βανδάλων και των αρχαιοκαπήλων. Ενώ από το υπουργείο Πολιτισμού, διαχρονικά, έχουν διατεθεί δισεκατομμύρια ευρώ για συναυλίες, εξυπηρετήσεις, φρου φρου και αρώματα και οι κυβερνήσεις έχουν προνοήσει να υπάρχει αστυνομική φύλαξη ακόμα και σε… ημιδιάσημους γραφικούς, οι περισσότεροι εκ των αρχαιολογικών χώρων είναι αφύλακτοι.
Μόνο ντροπή, οργή και απόγνωση μπορεί να νιώσει κάποιος γι’ αυτή την κατάντια.