Η Τουρκία με τις προκλητικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου προσπαθεί αφενός να αποτρέψει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί τον πλούτο του υπεδάφους της και αφετέρου δοκιμάζει τα όρια αντοχής και ανοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Θα κλιμακώνει βαθμηδόν ώσπου να διαπιστώσει ότι έχει βρει «τοίχο». Ετσι κάνει συνήθως σε αυτές οι περιπτώσεις. Οι επιθετικές ενέργειές της είθισται να εκδηλώνονται, όταν είναι απολύτως σίγουρη για το αποτέλεσμα της σύγκρουσης και όποτε έχει αποσπάσει τη συναίνεση ή έστω την ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων. Οποτε μας κατέσφαζαν συμφωνούσε ή καθοδηγούσε η Δύση.
Τώρα τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα θέλουν οι Τούρκοι. Η απομάκρυνσή της από τη Δύση επιταχύνεται. Το εσωτερικό μέτωπο της γείτονος δεν είναι αρραγές. Οι ρωγμές στην ενότητα κράτους και κοινωνικών ομάδων έχουν γίνει πιο ευδιάκριτες μετά την περσινή απόπειρα του πραξικοπήματος που τελικά διεύρυνε τις εξουσίες Ερντογάν.
Φυσικά το σημαντικότερο όλων είναι η ειλημμένη απόφαση των δυτικών να συμμετέχουν στην εξόρυξη των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ομως, ο Ελληνισμός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Αν προκύψει οποιαδήποτε ένταση, θερμό επεισόδιο ή ακόμα και ολοκληρωτική ρήξη με την Τουρκία, κανείς σύμμαχος (εντός ή εκτός εισαγωγικών) δεν πρόκειται να θυσιάσει υλικούς και ανθρώπινους πόρους για να υπερασπιστεί την πατρίδα μας. Αυτό, ευτυχώς, είναι χρέος, προνόμιο και αποστολή των Ελλήνων.
Επομένως, μια και δεν μπορεί κάποιος να προεξοφλήσει τις εξελίξεις, ο πολιτικός κόσμος της χώρας οφείλει να εκφράσει εμπράκτως την ενότητα του Ελληνισμού και σε συνεδρίαση της Βουλής να ομονοήσει σε ψήφισμα για το αυτονόητο δικαίωμα της πατρίδας μας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο τους. Αυτό το ψήφισμα θα έχει κυρίως συμβολική, εθνική αξία, αφού θα δείξει σε φίλους και αντιπάλους ότι όποιος θίξει μείζονα εθνικά συμφέροντα της χώρας θα βρει ολόκληρο τον Ελληνισμό απέναντί του.
Σε ζητήματα εθνικής επιβίωσης δεν χωρούν οι μικροπολιτικές.