Μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους διάλυσης ενός κράτους και αποβλάκωσης -έως και πλήρους αποκτηνώσεως- του λαού του είναι να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα επικοινωνιακό σκοτσέζικο ντους. Δηλαδή να «ενημερώνεται» ο πληθυσμός με μηνύματα ολοκληρωτικής καταστροφής ή εκστατικού θριάμβου.
Η συναισθηματική μετάβαση από το ζενίθ της επιτυχίας στο ναδίρ της ολοκληρωτικής ήττας τελικά «απονευρώνει» τις μάζες, τις παθητικοποιεί και τις συντονίζει στον χαμηλότερο μέσο συντελεστή ισχύος. Το ίδιο συμβαίνει, με κάπως παραλλαγμένο τρόπο, με τις μηχανές. Αν κάποιος δοκιμάζει αδιάκοπα την αντοχή τους και τον τρόπο που ανταποκρίνονται όταν περνούν από την κατάσταση αδράνειας και το ρελαντί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, θα διαπιστώσει ότι πολύ σύντομα θα χρειαστούν επισκευή.
Στην Ελλάδα τα σκοτσέζικο ντους των εντυπώσεων είναι… θεσμός εξαιτίας του πρωτογονισμού των πολιτικών δυνάμεων, της χαμηλής ποιότητας και της προβληματικής ηθικής συγκρότησης των ετερόφωτων «ελίτ» της χώρας. Δεν μπορούν να δείξουν αποχρώσεις. Μόνο άσπρο ή μαύρο. Ή «καταστροφή» ή «θρίαμβος» υπάρχει στη χρωματική παλέτα τους.
Επιπλέον, και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται (για λόγους που άπαντες μπορούν να υποθέσουν) κυρίως το μαύρο χρώμα. Ολες οι ειδήσεις που επιλέγονται για να προβληθούν είναι αρνητικές. Οι θετικές, όποτε προκύπτουν, αποσιωπούνται.
Δύο ευοίωνες ειδήσεις, που δεν βρήκαν τον… δρόμο τους για τα ενημερωτικά δελτία των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ και τα πρωτοσέλιδα του κατεστημένου Τύπου, είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας (σε Caa2 από Caa3) από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την Παρασκευή και η υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που έφτασε στο 5,42%, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009.
Σίγουρα οι πολίτες είναι εξουθενωμένοι από την ανεργία, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη ρευστότητας που ρημάζει την αγορά. Ομως, υπάρχουν και στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η πορεία μπορεί να αντιστραφεί. Τα ΜΜΕ οφείλουν να παρουσιάζουν την πραγματικότητα ως έχει και να μην αποσιωπούν ούτε τις αρνητικές ούτε τις θετικές πτυχές της.