Το κουρασμένο, άτολμο, φθαρμένο και -εν πολλοίς- συνένοχο πολιτικό προσωπικό που έφερε την Ελλάδα σε αυτή την οικτρή κατάσταση δεν πείθει για την αγαθότητα των προθέσεών του. Επιπλέον, δεν φαντάζει ικανό να αντιληφθεί τις ανάγκες της εποχής και να εκφράσει το έθνος και τον λαό.
Οι νέοι, που αποτελούν τη μόνη ελπίδα ανάκαμψης της πατρίδας μας, μπορούν να αντιλαμβάνονται τι είναι εκείνο που τους στερούν τα πρόσωπα, τι απαιτούν οι συγκυρίες και επικεντρώνονται στα σημαντικά.
Αυτό έγινε και στη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων. Εκεί οι 17άρηδες ασχολήθηκαν με τα καίρια ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία και το κράτος: αυτά που αφορούν την εθνική και τη θρησκευτική ταυτότητα της Ελλάδας.
Το πρόσωπο που συγκέντρωσε τα βέλη της κριτικής των έφηβων βουλευτών ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και οι απόψεις του εναντίον της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, εναντίον των παρελάσεων στις εθνικές επετείους και εναντίον του ορθοδόξου χριστιανικού προσανατολισμού του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Οπως έγραψε η «δημοκρατία» σε άρθρο της: «Το γαϊτανάκι των αμήχανων στιγμών που βίωσε ο υπουργός στην αίθουσα της Ολομέλειας άνοιξε ο έφηβος βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Μπακάλης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Φίλη για εμμονή στην περικοπή της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. “Δεν είναι λογικό στην α’ γυμνασίου να διδάσκονται περισσότερα Αρχαία απ’ ό,τι Νέα Ελληνικά” ψέλλισε ο υπουργός, με τον νεαρό να δευτερολογεί σε αυστηρό ύφος. “Οπως ένα φυτό δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις ρίζες του, έτσι και τα Νέα Ελληνικά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα Αρχαία” σημείωσε συγκεκριμένα ο έφηβος βουλευτής, καταχειροκροτούμενος από τους συναδέλφους του»!
Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης αρκέστηκε να συμβουλεύσει τους νέους να μην αντιμετωπίζουν το θέμα των Αρχαίων από… ιδεολογική σκοπιά!»
Η ευθυκρισία και η μαχητικότητα των νέων δείχνει σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κοινωνία μας για να ξεπεράσει τα προβλήματά της.