Δεν είναι πλέον είδηση, αλλά εποχική ανακοίνωση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάθε τόσο παραδέχεται επίσημα ότι έχει διαπράξει «λάθη» στον χειρισμό της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η ανακοίνωση την πρώτη φορά μπορεί να φαντάζει και ως γενναία αυτοκριτική.
Ομως, όταν το σενάριο έχει παιχτεί τόσες πολλές φορές (χωρίς τα λόγια να συνοδεύονται από τις δέουσες πράξεις), μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει και εμπαιγμό, ευθεία υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Η «δημοκρατία» στο σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η… ομολογία του αμαρτωλού ταμείου έγινε «με αφορμή την παρουσίαση έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων του διεθνούς οργανισμού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».
Ο αναπληρωτής διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ, Βίβεκ Αρόρα, είπε ότι «δεν υπήρχε “δίχτυ προστασίας” της ευρωζώνης και ήταν μεγάλη η ανησυχία ότι η αναδιάρθρωση χρέους θα οδηγούσε σε σοβαρή μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη».
Επίσης, από την έκθεση που παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ καθίσταται σαφές ότι «έπρεπε να είχε γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010, αλλά οι δανειστές μας παρέβλεψαν την ανάγκη αυτήν για να προφυλάξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που είχαν πολλά ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους. […] Επιπλέον, η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή ο υφεσιακός συνδυασμός μείωσης μισθών και αύξησης φόρων, έπρεπε να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου».
Κοντολογίς, οι «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ συμφώνησαν εν έτει 2015 με τον βασικό πυρήνα της επιχειρηματολογίας της εφημερίδας μας, η οποία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την πρώτη κιόλας ημέρα της κυκλοφορίας της.
Ωστόσο, αυτές οι «εξομολογήσεις» δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες. Αφενός, ο εντοπισμός των λαθών από την πλευρά του Ταμείου πρέπει να το οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά την ελληνική υπόθεση.
Αφετέρου, η Δικαιοσύνη της πατρίδας μας πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να πράξει το καθήκον της.
Τα «λάθη» του ΔΝΤ κόστισαν σε ζωές και σε εθνική κυριαρχία. Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για όλα αυτά.