Σε πείσμα των ντελάληδων της πολιτικής ορθότητας και της σεμνότυφης υποκρισίας, η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Sun» «κρέμασε στα μανταλάκια» τον αναπληρωτή πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων Τζον Μπάτιφαντ Σιούελ, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες του όπου έκανε χρήση κοκαΐνης, παρέα με δύο εκδιδόμενες γυναίκες, στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο. Ο 69χρονος Σιούελ, σύζυγος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, φορούσε πορτοκαλί στηθόδεσμο και δερμάτινο τζάκετ, κάπνιζε, συνευρισκόταν με ιερόδουλες και ρουφούσε από τα ρουθούνια γραμμές κοκαΐνης. Οχι και τόσο ιδανική εικόνα… αριστοκράτη.
Ο άμεσος πολιτικός αντίκτυπος της αποκάλυψης ήταν η παραίτηση του «λόρδου της κοκαΐνης» από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Σώματος και του προέδρου της Επιτροπής Προνομίων και Συμπεριφοράς της Βουλής των Λόρδων.
Ομως, αυτές οι σοκαριστικές φωτογραφίες έθεσαν εκ νέου -και σε παγκόσμιο επίπεδο- το ζήτημα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και των συνόρων του «άβατου» της ιδιωτικής σφαίρας των πολιτικών.
Η εφημερίδα μας θεωρεί ότι από τη στιγμή που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων και κρίνεται η τύχη ολόκληρων χωρών, οι πολιτικοί δεν μπορούν να διεκδικούν την ιδιωτικότητα που δικαιούνται οι πολίτες.
Οφείλουν να ζουν σ’ έναν γυάλινο πύργο και να αποδεικνύουν τις ικανότητες και την ακεραιότητά τους καθημερινά. Ο Τύπος έχει την ιερή υποχρέωση να μη διστάσει ούτε στιγμή να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά και ντοκουμέντα που αφορούν την πολιτική τάξη και δύνανται να την καταστήσουν ευάλωτη σε εκβιασμούς.
Στην Ελλάδα, ειδικά επί κυβέρνησης Σημίτη, προλειάνθηκε το έδαφος για τη φίμωση των ΜΜΕ. Βασικό εργαλείο της επιβολής της μαφιόζικης ομερτά είναι ο τυποκτόνος νόμος Βενιζέλου που προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα και επιτρέπει σε όσους υποβάλλουν αγωγές εναντίον μέσων ενημέρωσης να εγείρουν εξωφρενικά υψηλές χρηματικές αξιώσεις.
Επίσης, η χρυσοπληρωμένη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προστάτευσε όλους όσοι έχουν να κρύψουν πράγματα από την κοινή γνώμη – είτε πρόκειται για δικογραφίες που τους αφορούν είτε για σκοτεινά σημεία του παρόντος και του παρελθόντος τους.
Τα ΜΜΕ, λόγω των ανήκουστων περιορισμών που τους επιβλήθηκαν, κατάντησαν να δημοσιεύουν ειδήσεις που μοιάζουν με φήμες, δηλαδή ρεπορτάζ χωρίς τα ονοματεπώνυμα των εμπλεκόμενων προσώπων. Αυτό πρέπει να αλλάξει!