Ο τίτλος στο αφιέρωμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το νέο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων: «Παιδεία: επιστροφή ολοταχώς στο παρελθόν με βαρύ Μπαλτά».
Η σύνοψη όσων ψηφίστηκαν και παρατέθηκαν αναλυτικά στην εφημερίδα μας δικαιώνει και την ένταση του τίτλου και τον συνειρμό που φέρνει το αιχμηρό επίθετο του υπουργού Παιδείας: «Επιστρέφουν οι “αιώνιοι” – εργαζόμενοι φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, “για την προστασία των πλέον αδύναμων εντός του φοιτητικού σώματος, των εργαζόμενων φοιτητών, η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται με την εγγραφή τους στο Τμήμα και διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών”.
Επιστρέφει το ακαδημαϊκό άσυλο, το οποίο είχε καταργηθεί. Καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης, με τη μορφή που λειτουργούσαν. Ενισχύεται η συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των πρυτανικών Αρχών. Οι φοιτητές θα ψηφίζουν, στο σύνολό τους, στις πρυτανικές εκλογές, και όχι διά αντιπροσώπου.
Καταργείται το Νέο Λύκειο (πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί). Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων, από την οποία επιλεγόταν το 50% των ερωτημάτων στις προαγωγικές και στις απολυτήριες εξετάσεις του λυκείου και στις πανελλαδικές. Καταργείται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων».
Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαντάζουν τόσο εξωπραγματικά και τόσο ξένα προς τις ανάγκες του κράτους και του λαού μας, ώστε να μη γίνονται άμεσα πιστευτά, αλλά, δυστυχώς, όλα πλέον περιλαμβάνονται σε νόμο του κράτους.
Η οπισθοδρόμηση, η διευκόλυνση της διαπλοκής στα πανεπιστήμια, η συντήρηση των άντρων παρανομίας που λειτουργούν καλυπτόμενα από το άσυλο, η… αιώνια φοίτηση στα ΑΕΙ και άλλα πολλά ήταν σκόπελοι που είχαν ξεπεραστεί από την κοινωνία, αλλά ξαναβρίσκονται ενώπιον όλων μας εξαιτίας των ιδεοληψιών ορισμένων αδιόρθωτων πολιτικών!
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δίχως παιδεία ουδέν άνθος του καλού μπορεί ν’ ανθίσει σ’ έναν τόπο. Και η πολιτική τάξη της χώρας μας επιστρέφει στα λάθη της, μαραίνοντας τις φρούδες ελπίδες των εκλογέων.