Μία από τις κυνικότερες απόψεις που έχουν διατυπωθεί για τον ανθρώπινο βίο ανήκει σε Ελληνα πολιτικό, ο οποίος, σε μία από τις πολλές συζητήσεις για την οικονομική κρίση, είχε πει – «φορώντας» το πιο στυγνό ύφος που υπάρχει: «Το… ζήτημα με τα λεφτά είναι απλό: ή τα έχεις ή δεν τα έχεις».
Η φράση σε κείμενο δείχνει αυτονόητη και ίσως χωρίς ενδιαφέρον. Ωστόσο, το να βλέπεις κάποιον να τη λέει με τον τρόπο που την είπε και έχοντας επίγνωση του ότι είναι πολιτικός αποτελεί σπουδαίο βίωμα.
Φανερώνει ότι η ιδεολογία, οι αρχές και ο ανθρωπισμός έχουν μηδενιστεί ως αξίες στη συνείδηση πολλών παραγόντων του δημόσιου βίου και τη θέση τους έχει πάρει ο δαίμων του χρήματος.
Οι διδακτισμοί των χρηματολατρών συνήθως ακολουθούν το ίδιο μοτίβο – η ηθικολογία είναι ανάλογα έντονη με την υποκρισία τους.
Οπως ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», η οποία επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η χώρα που μας κατηγορεί ως αφερέγγυους, τεμπέληδες και διεφθαρμένους κερδίζει από τη φτώχεια μας. Η Γερμανία έχει εισπράξει από την Ελλάδα σε πληρωμές τόκων, από το 2010 έως το 2014, σχεδόν 360 εκατομμύρια ευρώ.
Για τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση της «ατμομηχανής της Ευρώπης» περιμένει πλέον για τον Προϋπολογισμό εισπράξεις περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Το έγγραφο που έχει τούτα τα ενδιαφέροντα στοιχεία αποτελεί απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke).
Εκεί καταγράφεται η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία όλων των βασικών δεικτών της οικονομίας και -με περισσό θράσος- επισημαίνεται ότι η χώρα έζησε για χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της!
Υπό μία έννοια, οι νονοί της Καγκελαρίας έχουν δίκιο. Δεν ήταν στις δυνατότητες της χώρας να ανέχεται Χριστοφοράκους, Τσουκάτους, Μαντέληδες, Καραβέλες, ολυμπιακά πανηγυράκια με C4I και άλλα παρόμοια.
Σε καμιά χώρα δεν περισσεύουν χρήματα για διεφθαρμένους και πράκτορες ξένων συμφερόντων, και εμείς πληρώσαμε πολλά σε δαύτους.