Υπάρχει η επιπόλαιη και απόλυτα εσφαλμένη αντίληψη ότι οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής δεν οδηγούν πουθενά και αποτελούν χάσιμο χρόνου για όλους όσοι συμμετέχουν εκεί. Επίσης, θεωρείται ότι όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα και πηγαίνουν με την ιδιότητα του μάρτυρα να καταθέσουν σε οποιαδήποτε εξεταστική επιτροπή της Βουλής κρατούν κλειστά τα στόματά τους και δεν τους ξεφεύγει τίποτε που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε περιπέτειες με τον νόμο.
Κι όμως, ισχύει το αντίθετο. Οι περισσότεροι απ’ όσους έχουν ανάμειξη σε σκανδαλώδεις υποθέσεις δεν είναι… διάνοιες. Ούτε αντέχουν επί πολλή ώρα να απαντούν σε εύστοχες ερωτήσεις πεπειραμένων κοινοβουλευτικών.
Υποπίπτουν σε αντιφάσεις, δίνουν αρκετά στοιχεία, τα οποία θα προτιμούσαν να μη μαθευτούν ποτέ και ενίοτε ομολογούν ευθέως τις αθλιότητές τους – όπως συνέβη με τον Τάσο Μαντέλη στην επιτροπή που εξέταζε την υπόθεση Siemens.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και εξ απορρήτων του Κώστα Σημίτη, ομολόγησε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens – και μάλιστα δίχως να πιεστεί ιδιαίτερα από τους βουλευτές που τον εξέταζαν!
Από τούτο το γεγονός και άλλα παρόμοια μπορεί κάποιος να υπολογίσει τη σημασία που έχει να ανοίξει ξανά και συνολικά ο φάκελος της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ» και όχι μόνο για το σκέλος της απόπειρας συγκάλυψης των ονομάτων, όπως ήδη έχει συμβεί. Τώρα είναι έτοιμος και πρόθυμος να μιλήσει ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις τρομερές περί του τραπεζικού συστήματος αποκαλύψεις, ο Ερβέ Φαλσιανί.
Οπως έγραψε η «δημοκρατία», ο Γαλλοϊταλός «μπουρλοτιέρης» των αδήλωτων κεφαλαίων δήλωσε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας έχει έρθει στο φως μόνο το 1% του φαινομένου» και ότι θέλει να συνεργαστεί με τη χώρα μας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οπότε θα ήταν χρήσιμο, έπειτα από συνεννόηση του κ. Φαλσιανί με την ελληνική κυβέρνηση, να εξεταστούν ενδεχόμενες εμπλοκές πολιτικών προσώπων με υποθέσεις φοροδιαφυγής και με το «μαύρο» χρήμα, που κυκλοφορεί άφθονο.