Ενα από τα αίτια της απώλειας του πολιτικού κεφαλαίου της απελθούσας κυβέρνησης ήταν η αθέτηση της υπόσχεσης του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη διενέργεια «μίας και μόνης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο».
Οι πολίτες, που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν ρότα και να έχουν βάλει πλώρη για τα βράχια της ανέχειας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, δεν το συγχώρησαν αυτό.
Ουδείς Ελλην θεώρησε ότι η εξεταστική για το Μνημόνιο θα ήταν χαμένος χρόνος, ευκαιρία για άσκοπο ρεβανσισμό και «διάσπαση του εσωτερικού μετώπου τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει συσπείρωση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αντικρούσεις, οι διαφωνίες και οι διατυπώσεις προτάσεων για την αναβολή ή τη ματαίωση της εξεταστικής για τη μεγάλη προδοσία του Μνημονίου προέρχονταν συνήθως από πρόσωπα που είχαν πολλά πράγματα να κρύψουν.
Η «δημοκρατία», από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της, είχε επιμείνει στην αναγκαιότητα και στο κατεπείγον της έρευνας των ρόλων των προσώπων που οδήγησαν την Ελλάδα στο σφαγείο της τρόικας. Επίσης ξεκάθαρη, μαχητική και ανυποχώρητη θέση είχε η εφημερίδα μας στο ζήτημα της «λίστας Λαγκάρντ».
Οπως ήταν αναμενόμενο, και σ’ αυτό το θέμα υπήρξαν πολλές και έντονες αντιδράσεις από εκείνους που επιθυμούσαν «διακριτικότητα» και σκοτάδι όπου έπρεπε να πέσει άπλετο το φως της δημοσιογραφικής έρευνας.
Και τώρα η επικαιρότητα δικαιώνει τον ελληνικό λαό, που υπόμεινε τα πάνδεινα, και τη «δημοκρατία», που επέμεινε στη θέση της για διαφάνεια στον δημόσιο βίο της χώρας.
Ο Ερβέ Φαλσιανί, το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, που αποκάλυψε τους μεγάλους καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ», σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα αποκαλύπτει: «Ο Σαρκοζί εκβίασε τον Γ. Παπανδρέου να φέρει την τρόικα στην Ελλάδα, γιατί η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε 500.000.000 ευρώ στο εξωτερικό».
Ο Γιώργος Παπανδρέου αρνείται τα πάντα βέβαια, αλλά δεν μπορεί πια να αρνείται την ανάγκη να γίνει αυτή η εξεταστική.